niedziela, 23 lipca 2017

Odchudzone ciasto bounty


   Dziś przedstawiam propozycję bardzo prostego ciasta. Propozycja jest wyjątkowo smaczna i nie wymaga dużo zachodu. Na dodatek jest to odchudzona wersja dość popularnego ciasta Bounty, wzorowanego na batoniku. To taki jakby batonik w formie tarty ;)
   Kokosowy środek jest super. Nie powiem, jak wypada wspólnie z polewą, bo jak wiecie, na czekoladę jestem uczulona :)) W każdym razie nie było to złe, bo dość szybko zniknęło z lodówki :)
   Pomysł podpatrzony na Youtube na kanale Aleksandry Żuraw, uczestniczki 4 edycji Top Model. Jej kanał nazywa się tak, jak ona, czyli po prostu Aleksandra Żuraw :)



   Przygotuj:
-  puszka schłodzonego mleka kokosowego (ja użyłam domowego)
-  2,5 szklanki wiórków kokosowych
-  2 łyżki płynnego miodu
-  2 łyżki oleju kokosowego
-  70g czekolady + kilka kostek na trochę później - ja użyłam mlecznej
-  cukierki Bounty do dekoracji
-  listki mięty

   Wiórki zalewamy mlekiem, dodajemy miód i dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.








   Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z olejem kokosowym wkładamy do miseczki, którą stawiamy na naczyniu z wrzątkiem. Roztapiamy, mieszając trzepaczką.







   Masę kokosową wykładamy do formy na tartę i równamy wierzch.








   Wylewamy na to roztopioną czekoladę, równamy i chowamy do lodówki.








   Kilka kostek czekolady topimy w kąpieli wodnej, ale tym razem bez oleju kokosowego.








   Zabieramy się za klejenie cukierków: spodnią stronę cukierka smarujemy odrobiną czekolady...








   ...a następnie przyklejamy do polewy. Liczymy sobie po cukierku na porcję :)
   Dekorujemy listkami mięty.








Smacznego!!!!