sobota, 9 czerwca 2018

Miętowe pierogi z truskawkami




   Kiedy zaczyna się sezon na truskawki, na wielu stołach jako jedne z pierwszych dań z truskawkami pojawiają się pierogi. Lubią je dzieci i lubią dorośli.
   Ja jednak postanowiłam nieco je urozmaicić przez dodanie mięty. Jaki jest efekt? Oszałamiający, sprawdźcie sami! :)



   Przygotuj:
   Na ciasto:
-  około 500g mąki
-  1-1,5 szklanki prawie gorącej wody
-  0,5 łyżeczki soli
-  1 łyżkę masła
-  3-4 gałązki świeżej mięty
-  mąkę do podsypywania
   Farsz:
-  truskawki
-  cukier

   Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. W kopczyku mąki robimy wgłębienie, gdzie dodajemy drobno posiekane listki mięty oskubane z gałązek. W wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo dolewając wodę do wgłębienia, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. To tak naprawdę taka moja wariacja ciasta na pierogi bez jajek :)
   Oczywiście jeśli ktoś nie lubi mięty, niech zrobi ciasto bez tego dodatku :)
   Gotowe ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy w spokoju na 20-30 minut.

   Z bryły ciasta odcinamy mniejsze części i wałkujemy je niezbyt grubo - 1mm grubości w zupełności wystarczy.
   Z rozwałkowanego placka wycinamy krążki. Na środku każdego z nich układamy porcję truskawek, które posypujemy cukrem. Ilość truskawek i cukru dobieramy do własnego smaku, pilnując tylko, by nie było problemów ze zlepieniem pieroga :)
   Ulepione pierogi odkładamy na ściereczce.
   Gotujemy, wrzucając na osolony wrzątek i wyjmujemy około 1 minutę po wypłynięciu.
   Podajemy gorące ze śmietaną i cukrem.




Smacznego!!!!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz