środa, 27 czerwca 2018

Kapuśniak z młodej kapusty




   Nie wiem, czy jest ktoś, kto wyobraża sobie wczesne lato bez kapuśniaku z młodej kapusty, gołąbków zawijanych w młodą kapustę i wielu innych pyszności z kapusty :) U mnie w domu taki kapuśniak ma spore wzięcie: lubi go moja córeczka, mój mąż... wszyscy lubimy :) Taki kapuśniak czasami zamykam w słoiki, pasteryzuję i mój mąż zabiera go ze sobą w trasę. Upojnie pachnie i smakuje młodą kapustą, a wiejska, swojska kiełbasa, koncentrat pomidorowy i duuuuża ilość koperku nadają mu niepowtarzalnego aromatu :)



   Przygotuj:
(porcja na 5-6 osób)
-  0,5 główki dużej, młodej kapusty
-  1 spora marchewka lub 2 mniejsze (najlepiej młode)
-  1 duża cebula
-  0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej
-  10 dag boczku wędzonego
-  1 pętko swojskiej kiełbasy
-  1 łyżka smalcu (może być ze skwareczkami)
-  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-  duży pęczek koperku
-  sól, pieprz do smaku
-  1 niepełna łyżeczka kminku (pomiń, jeśli nie lubisz lub zmniejsz ilość)
-  1 łyżeczka cząbru
-  3-4 listki laurowe
-  4-5 kulek ziela angielskiego
-  kilka ziaren czarnego pieprzu
-  opcjonalnie 1 łyżka majeranku

   Cebulę i mięso kroimy w sporą kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę smalcu i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Lekko solimy i smażymy, aż się zeszkli. Może się lekko zrumienić - nic się nie stanie.
   Kiedy cebula jest już podsmażona, dodajemy mięso, starannie mieszamy i obsmażamy razem.




   Całość zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by przykryła mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut.







   Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i starannie mieszamy.








   Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i razem smażymy, aż się zrumieni. Następnie razem z tłuszczem dodajemy do garnka z kapustą. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, żeby mięso i kapusta były w miarę przykryte. Gotujemy aż kapusta zmięknie (nie zajmie to długo). Dodajemy koncentrat pomidorowy, cząber i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Podajemy na gorąco, z chlebkiem, posypane obficie świeżym koperkiem.




Smacznego!!!!












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz