Nie wiem, czy jest ktoś, kto wyobraża sobie wczesne lato bez kapuśniaku z młodej kapusty, gołąbków zawijanych w młodą kapustę i wielu innych pyszności z kapusty :) U mnie w domu taki kapuśniak ma spore wzięcie: lubi go moja córeczka, mój mąż... wszyscy lubimy :) Taki kapuśniak czasami zamykam w słoiki, pasteryzuję i mój mąż zabiera go ze sobą w trasę. Upojnie pachnie i smakuje młodą kapustą, a wiejska, swojska kiełbasa, koncentrat pomidorowy i duuuuża ilość koperku nadają mu niepowtarzalnego aromatu :)
Przygotuj:
(porcja na 5-6 osób)
- 0,5 główki dużej, młodej kapusty
- 1 spora marchewka lub 2 mniejsze (najlepiej młode)
- 1 duża cebula
- 0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 pętko swojskiej kiełbasy
- 1 łyżka smalcu (może być ze skwareczkami)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- duży pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- 1 niepełna łyżeczka kminku (pomiń, jeśli nie lubisz lub zmniejsz ilość)
- 1 łyżeczka cząbru
- 3-4 listki laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżka majeranku
Cebulę i mięso kroimy w sporą kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę smalcu i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Lekko solimy i smażymy, aż się zeszkli. Może się lekko zrumienić - nic się nie stanie.
Kiedy cebula jest już podsmażona, dodajemy mięso, starannie mieszamy i obsmażamy razem.
Całość zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by przykryła mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut.
Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i starannie mieszamy.
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i razem smażymy, aż się zrumieni. Następnie razem z tłuszczem dodajemy do garnka z kapustą. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, żeby mięso i kapusta były w miarę przykryte. Gotujemy aż kapusta zmięknie (nie zajmie to długo). Dodajemy koncentrat pomidorowy, cząber i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Podajemy na gorąco, z chlebkiem, posypane obficie świeżym koperkiem.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz