wtorek, 19 lutego 2019

Klopsiki rybne gotowane na parze z sosem pieczarkowo-koperkowym - dieta Dukana, faza II



   Dziś przedstawiam leciutkie i bardzo smaczne rybne klopsiki, w delikatnym i aromatycznym sosie. Dzięki gotowaniu na parze ryba nie traci swoich właściwości, do tego klopsiki zachowują piękny wygląd i żywe kolory - nie są takie smutno blade :)
   Ten przepis spokojnie możemy zastosować, będąc na diecie Dukana - idealny na 2 fazę.
   Przepis podpatrzyłam u Pauliny na kotlet.tv i nieco zmodyfikowałam pod siebie.



   Przygotuj:
(porcja na 1-2 osoby)
   Klopsiki:
-  500g filetów z chudej ryby
-  1 łyżka koncentratu pomidorowego lub adżyki
-  2-3 łyżki otrębów owsianych
-  około 0,5 jajka (ciężko trochę odmierzyć, więc na oko)
-  sól, pieprz do smaku
   Sos:
-  około 300g pieczarek
-  1 nieduża cebulka
-  pęczek koperku
-  1/3 szklanki mleka odtłuszczonego (na Dukanie 0-0,5%)
-  1/3 szklanki wody
-  1 duży jogurt naturalny 0%
-  sól, pieprz do smaku
-  sporo tymianku

   Rybę mielimy w maszynce. Ja mielę na oczkach kotletowych, ale jeśli chcesz, to zmiel na pasztetowych, też będzie ok. Dodajemy adżykę (polecam, nadaje fajny posmak) lub koncentrat (jak u Pauliny), otręby owsiane, jajko, sól i pieprz. Starannie mieszamy. Jeśli konsystencja jest za luźna, dodajemy troszkę więcej otrąb.
   Odstawiamy na kilka minut na bok.




   Na nieprzywierającej patelni na odrobinie odtłuszczonego mleka podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Podduszoną odkładamy do garnuszka lub zostawiamy na patelni, jak tam sobie chcemy.






   Na patelnię (z cebulką lub bez) wrzucamy pokrojone pieczarki. Podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmniejszą objętość, puszczą trochę wody, a mieszanka woda-sok pieczarkowy nieco się zredukuje.






   Przekładamy do garnuszka (niedużego, 2l wystarczy jak świat z głową). Zalewamy 1/3 szklanki mleka, taką samą ilością wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i redukujemy płyn do takiej ilości, by na dnie pozostało tylko troszkę. Wtedy dodajemy jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz oraz tymianek i starannie mieszamy. Doprawiamy w razie potrzeby.






   W czasie gdy gotuje się sosik, z masy rybnej formujemy nieduże klopsiki (ja odmierzam porcje łyżeczką). Układamy je na sitku do gotowania na parze lub wkładamy do parowaru. Gotujemy na parze pod przykryciem około 25 minut.
   Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem, dekorujemy koperkiem i cytrynką.






Smacznego!!!!





2 komentarze :