niedziela, 24 czerwca 2018

Lekka zupka z młodych warzyw


   Chyba wszyscy lubią młode warzywa - mają delikatny, słodki smak, są chrupiące i do tego super zdrowe :) Zawsze gdy pojawiają się młode warzywa, ja albo Mama robimy taką zupkę. Jest pyszna i super zdrowa, do tego przygotowuje się ją dosłownie w pół godziny :)



   Przygotuj:
(porcja na 6 osób)
-  około 6-7 młodych marchewek
-  1-2 młode pietruszki z natką
-  3 garści młodych strączków groszku
-  pęczek młodego koperku
-  1-2 łyżki śmietany 12-18%
-  1-2 gałązki świeżego lubczyku
-  kawałek selera
-  2-3 liście laurowe
-  2 kulki ziela angielskiego
-  opcjonalnie 2-3 młode ziemniaczki
-  opcjonalnie 2 garści makaronu
-  sól, pieprz do smaku

   Do garnka nalewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy lubczyk, seler, liście laurowe, ziele angielskie i lekko solimy. Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut.









   Marchewkę pozbawiamy naci, nie skrobiemy tylko starannie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Skórka na tak młodej marchewce jest bardzo delikatna i cieniutka, poza tym pod nią jest cała masa witamin, więc szkoda ich tracić. Jeśli macie marchewkę z własnego ogródka lub innego pewnego źródła, spokojnie zostawcie skórkę. W innym wypadku można lekko oskrobać.







   Pokrojoną w plasterki marchewkę wrzucamy do garnka i gotujemy dosłownie 5-10 minut. Jest tak delikatna, że spokojnie się ugotuje.






   W czasie, gdy gotuje się marchewka, przygotowujemy groch: obrywamy te ''szypułki'' ze strączków i ciągnącą się od nich strunę. Myjemy strączki pod wodą, przełamujemy je na pół, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli chcemy dodać młode kartofelki, to skrobiemy je, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do zupy. Jeśli chcemy dodać makaron, to też dodajemy go właśnie teraz.




Po upływie tego czasu lub gdy zmiękną ziemniaczki i makaron się ugotuje, siekamy natkę pietruszki i koperek i dodajemy do zupy. Zostawiamy na chwilę (2-3 minutki). Gasimy ogień pod garnkiem. W dużym kubku rozrabiamy śmietanę z chochelką zupy. Starannie rozmieszaną zawartość kubka dolewamy do garnka. Mieszamy starannie, jeszcze raz próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na gorąco, posypane świeżym koperkiem.



Smacznego!!!!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz