sobota, 28 stycznia 2017

Tarta Rafaello



   Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie myśl o przygotowaniu jakiejś tarty. Na pierwszy rzut wybrałam bardzo łatwą tartę o ciekawym smaku, z którą poradzi sobie każdy z nas.
   Swojej nie piekłam w formie dedykowanej stricte do tarty - po prostu nie mam takiej formy :)) użyłam małej blachy do pizzy o średnicy 30cm :))
   Chrupiące kruche ciasto w połączeniu z delikatną, puszystą, mięciutką masą o kokosowym smaku przypadnie do gustu wielu smakoszom.




   Przygotuj:
-  2,5szkl mąki
-  2/3 kostki zimnego masła
-  2 żółtka
-  2/3szkl cukru pudru
-  opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
-  puszkę dobrze schłodzonego (przynajmniej przez kilka godzin) mleka kokosowego
-  250g serka mascarpone
-  3-4 łyżki wody z mleka kokosowego (jeśli nazywa się to jakoś inaczej, proszę o poprawienie mnie na dole w komentarzach :))
-  3-4 łyżki mleka w proszku
-  garść płatków migdałowych
-  50g wiórków kokosowych
-  pralinki Rafaello (wg uznania)


   Przygotowujemy spód. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i rozdrobnioną margarynę - z rozdrobnioną będzie łatwiej. Całość dokładnie rozcieramy między palcami.






   Rozcieramy do momentu, aż wytworzy się taka żółta mączka. Wtedy dodajemy żółtka i łączymy całość. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę jogurtu lub śmietany i cierpliwie wyrabiamy.





   Zagniatamy w kulę i chowamy do lodówki do porządnego schłodzenia (przynajmniej 1h).







   Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm i przenosimy do formy. Lekko dociskając, dopasowujemy je do jej kształtu. Docinamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli nam się chce, możemy ozdobić boki. Jeśli nam się nie chce, poprzestajemy na nakłuciu spodu.
   Na to układamy papier do pieczenia oraz obciążnik w postaci np suchej fasoli. Pieczemy w 180stopniach z obciążeniem przez 15min, następnie dopiekamy bez obciążenia i papieru kolejne 10 minut. Upieczony spód studzimy.

   Zajmujemy się przygotowaniem masy. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjmujemy tę białą, twardą część i przekładamy do miski miksera. Ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Dosypujemy cukier puder oraz migdały. Łączymy ze sobą. Dodajemy wodę po mleku kokosowym i mleko w proszku. Miksujemy.



   Gotową masę wykładamy na ostudzony spód i wyrównujemy. Posypujemy po wierzchu wiórkami kokosowymi i dekorujemy pralinkami Rafaello.
   Odstawiamy na przynajmniej 3h.






Smacznego!!!!