Dziś zaproponuję Wam nieco inną wersję lazanii, jednak równie smaczną, jak lasagne bolongese. Nie od dziś wiadomo, że szpinak ze względu na swój neutralny smak jest doskonałym składnikiem wielu potraw. Poza tym bardzo lubi się z pomidorami i czosnkiem - nieodzownymi składnikami lazanii. Postanowiłam więc zrobić lazanię z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami. Jest naprawdę smaczna, a szpinak sprawia, że ma dodatkową masę witamin i zdrowia. Osoby nie będące fanami szpinaku też powinny zjeść i nie marudzić ;)
Przygotuj:
- makaron lasagne
- olej
- sól
- pieprz
- oregano
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- podwójna pierś z kurczaka
- kartonik 400-500ml krojonych pomidorów
- opakowanie mrożonego szpinaku
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 średnia cebula
- kilka ząbków czosnku
- ok. 400ml mleka
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżki mąki
- 20dag sera żółtego
- 20dag sera mozarella
Cebulkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju, Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oregano. Smażymy razem przez kilka minut dokładnie mieszając.
Dodajemy szpinak. Smażymy razem, aż woda ze szpinaku całkowicie odparuje. Wtedy dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
Wykładamy drugą połowę sosu szpinakowego, a na to krojone pomidory. Posypujemy mozarellą.
Układamy kolejną warstwę płatów makaronowych, dociskamy dłońmi.
Przygotowujemy beszamel: w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i smażymy na złoto (uważamy, żeby nie przypalić) - ma powstać zasmażka. Dolewamy około 100ml mleka. Smażymy, dokładnie mieszając. Kiedy konsystencja będzie jednolita, a mleko zgęstnieje, dolewamy kolejne 100ml. Mieszamy i dodajemy resztę mleka. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Dokładnie mieszamy i wylewamy na płaty makaronu. Równo rozprowadzamy.
Beszamel posypujemy wymieszanymi startymi serami. Pieczemy pod przykryciem około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz