Nie kryję, że jestem miłośniczką schabowego. Jednak w roli obiadu świetnie sprawdzi się zapiekanka. Zapiekanki poza tym, że przygotowuje się je szybko i łatwo, mają jedną niepodważalną zaletę: można zrobić je dosłownie ze wszystkiego :) są więc dobrym obiadem wynikłym ze sprzątania lodówki :)) trochę tego, trochę tamtego i pyszny obiad gotowy :)
Zapiekanka, którą dziś pragnę Wam przedstawić, w moim domu jest jedną z ulubionych. Zajadana z apetytem przez domowników w wieku 4-88 lat :)) z podanej ilości składników wychodzi naprawdę końska porcja ;)
Przygotuj:
- 40dag makaronu w ulubionym kształcie
- 30dag ulubionej wędliny (może być cienka, może być szynka... co dusza podpowiada :))
- 0,5kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka ananasa (opcjonalnie)
- 30-40dag żółtego sera
- 0,5kg gęstego przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- oregano
- keczup (opcjonalnie)
- masło do smażenia
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do sporej miski. Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na maśle. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do makaronu.
Pieczarki kroimy w plasterki (lub półplasterki, jak tam chcemy) i smażymy na maśle. Do podsmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę ulubioną wędlinę i smażymy razem jeszcze przez chwilę.
Do zawartości patelni dodajemy przecier pomidorowy, paprykę, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i smażymy razem około 5minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Zawartość patelni przekładamy do miski z makaronem i dokładnie mieszamy całość. Jeśli chcemy, by zapiekanka fajnie się ciągnęła, dodajemy 1/3 startego, żółtego sera i mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego lub dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli lubimy, polewamy po wierzchu keczupem. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz