środa, 7 grudnia 2016

Sernik pomarańczowy



   Sernik pomarańczowy świetnie się nada na chłodne dni. Jego pomarańczowy smak przypomni ciepło, a zapach kardamonu i wanilii dopełni smak masy serowej.
   Sernik ten nie jest może najszybszy w przygotowaniu, ale warto go spróbować, bo smak jest naprawdę ciekawy i dość nietypowy :)




Przygotuj:
-  kruche ciasto
-  1kg twarogu sernikowego
-  4-5 jajek
-  3/4 szklanki cukru
-  0,5 kostki margaryny
-  ziarenka z 3-4 owoców kardamonu
-  2 łyżeczki cukru waniliowego
-  2 garści kandyzowanej skórki pomarańczowej
-  otarta skórka z 1 pomarańczy
-  sok wyciśnięty z pomarańczy
-  0,5 szklanki mleka
-  1/3 szklanki oleju
-  duży budyń śmietankowy
-  2 duże pomarańcze
-  2 galaretki pomarańczowe
-  2/3 szklanki wody
-  0,5 szklanki cukru


   Przygotowujemy kruche ciasto i wylepiamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.








   Do miski wrzucamy margarynę i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy, żółtka dodajemy po jednym do utartej z cukrem margaryny i dokładnie miksujemy. Cienką strużką wlewamy olej, cały czas ubijając.






   Dodajemy twaróg sernikowy i miksujemy razem. Dolewamy mleko, sok z pomarańczy, budyń, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz otartą. Ziarna kardamonu miażdżymy w moździerzu lub trzonkiem noża i dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej cukru.




   Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową - mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką.








   Gotową masę wylewamy na kruche ciasto i pieczemy około 45-55min w 180 stopniach.








   Pomarańcze myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki. Cząstki kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy do momentu, aż zaczną się rozłazić. Wtedy dosypujemy cukier i gotujemy do chwili, aż się rozpuści. Teraz wsypujemy galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą, gotujemy razem około 5min i zdejmujemy z ognia.




   Zawartość garnka wylewamy na upieczony sernik i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Sernik najlepszy jest dwa dni po upieczeniu :)
   Kroimy nożem zmoczonym w gorącej wodzie, wtedy warstwa pomarańczowa nie będzie ciągnąć się w dół :)












Smacznego!!!!