wtorek, 20 grudnia 2016

Jak zrobić keks? Najlepszy przepis na keks świąteczny



   Święta zbliżają się do nas coraz większymi krokami. Część z Was zapewne szuka inspiracji na blogach kulinarnych, przeszukuje książki kucharskie, gazety i Internet, w celu znalezienia nowych przepisów.
   Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach.  Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.




   Przygotuj:
-  1kostkę margaryny
-  1 niepełną szklankę cukru
-  6 jajek
-  2,5-3 szklanki mąki (lepiej dać 2,5 szklanki, a później w razie czego dosypać ;)
-  1,5 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia
-  sok i otarta skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
-  2-3 łyżki oleju
   Lukier:
-  3/4 szklanki cukru pudru
-  sok z połowy cytryny (jeśli mamy małe cytryny, wyciśnijmy sok z całej)
   Dodatkowo:
-  miseczkę ulubionych bakalii lub gotową mieszankę (ja wzięłam po garści orzechów włoskich, suszonych moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, żurawiny, rodzynek, płatków migdałowych, 1 figę i 5 daktyli)
-  2 łyżki mąki ziemniaczanej
-  do dekoracji kilka ładnych połówek orzechów włoskich, garstkę prażonych płatków migdałowych i skórkę pomarańczową
-  dobre chęci
-  wiarę, że uda Ci się zrobić pyszny keks :))


   Oddzielamy białka i żółtka. Z białek ubijamy sztywną pianę.
   Bakalie rozdrabniamy i mieszamy z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Dzięki temu mamy pewność, że w czasie pieczenia nie opadną nam na spód ciasta, tylko ładnie je wypełnią.






   Margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie dolewamy olej i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, każdorazowo dokładnie miksując.







   Do masy dodajemy sok i skórkę cytrynową i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, Dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być bardzo gęste, do tego stopnia, by sprawiało wrażenie, że nie ma prawa się udać. Jednak tak powinno być, a jeśli jest inaczej - dosypujemy jeszcze troszkę mąki. Kiedy ciasto osiągnie opisaną konsystencję, dodajemy ubitą pianę z białek i całość mieszamy łyżką. Nie dodajemy więcej mą,ki :)





   Przyszła pora na dosypanie do ciasta bakalii. Wrzucamy je do miski i mieszamy łyżką, aż wszystko się połączy.








   Zawartość miski przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli tak, koniec patyczka będzie suchy.
   Po upieczeniu studzimy.







   Przygotowujemy lukier: cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. W razie potrzeby dosypujemy cukru pudru lub dodajemy troszkę soku z cytryny lub wody.
   Ostudzony keks polewamy lukrem i dekorujemy bakaliami.
 

















Smacznego!!!!