czwartek, 10 listopada 2016

Ciasto Bounty



   Kolejne ciasto, na które minął już największy szał, kolejne ciasto inspirowane batonikiem, i kolejne ciasto, które zrobiłam po swojemu...
   Smak bardzo podobny do jego batonikowego pierwowzoru. Kokosowy, lekko czekoladowy... ale oczywiście ciasto jest większe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Sprawdzi się w charakterze dodatku do popołudniowej kawki, umili nam jesienne, zimne dni oraz będzie świetną przekąską na czas spotkania w rodzinnym lub przyjacielskim gronie...




   Przygotuj:
   Biszkopt:
-  3jajka
-  szczyptę soli
-  1 niepełną szklankę mąki
-  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-  0,5 szklanki cukru
-  2 łyżki kakao/karobu
-  1 łyżkę oleju
   Masa:
-  0,5l pełnego mleka
-  350-400g wiórków kokosowych
-  2 łyżeczki cukru waniliowego
-  1 szklankę cukru
-  0,5 kostki masła
   Polewa:
-  0,5 kostki masła
-  4 łyżki cukru pudru
-  1,5 łyżki karobu/kakao
-  4-5 łyżeczek śmietany 18%
-  2-3 łyżeczki żelatyny
   Dekoracja:
-  wiórki kokosowe
-  czekolada mleczna


   Oddzielamy żółtka od białek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i razem delikatnie ubijamy. Do jajecznej piany przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy olej i kakao/karob. Łączymy ze sobą na najniższych obrotach miksera lub mieszamy łyżką.





   Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180stopniach przez 20minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem.
   Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.






   W garnku podgrzewamy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, nie zagotowując. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodajemy masło i rozpuszczamy je z mlekiem.







   Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu do zgęstnienia, odstawiamy na kilkanaście minut.








   Masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
   Odstawiamy do ostygnięcia.








   Przygotowujemy polewę: do rondelka lub metalowego kubka wkładamy masło, cukier puder i kako/karob. Rozpuszczamy na malutkim ogniu, bardzo uważając, żeby nam się to nie przypaliło. Rozpuszczone, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę - jest to krok opcjonalny. Dokładnie mieszamy.
   Do szklanki wlewamy centymetr wrzątku i dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy do polewy i dokładnie mieszamy.


   Gotową polewę lekko studzimy i wylewamy ją na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 3 godziny.
   Podajemy udekorowane kostkami czekolady, wiórkami kokosowymi, lub też jednym i drugim ;)













Smacznego!!!!