Kolejne ciasto, na które minął już największy szał, kolejne ciasto inspirowane batonikiem, i kolejne ciasto, które zrobiłam po swojemu...
Smak bardzo podobny do jego batonikowego pierwowzoru. Kokosowy, lekko czekoladowy... ale oczywiście ciasto jest większe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Sprawdzi się w charakterze dodatku do popołudniowej kawki, umili nam jesienne, zimne dni oraz będzie świetną przekąską na czas spotkania w rodzinnym lub przyjacielskim gronie...
Przygotuj:
Biszkopt:
- 3jajka
- szczyptę soli
- 1 niepełną szklankę mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao/karobu
- 1 łyżkę oleju
Masa:
- 0,5l pełnego mleka
- 350-400g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklankę cukru
- 0,5 kostki masła
Polewa:
- 0,5 kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki karobu/kakao
- 4-5 łyżeczek śmietany 18%
- 2-3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- czekolada mleczna
Oddzielamy żółtka od białek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i razem delikatnie ubijamy. Do jajecznej piany przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy olej i kakao/karob. Łączymy ze sobą na najniższych obrotach miksera lub mieszamy łyżką.
Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180stopniach przez 20minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W garnku podgrzewamy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, nie zagotowując. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodajemy masło i rozpuszczamy je z mlekiem.
Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu do zgęstnienia, odstawiamy na kilkanaście minut.
Masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy polewę: do rondelka lub metalowego kubka wkładamy masło, cukier puder i kako/karob. Rozpuszczamy na malutkim ogniu, bardzo uważając, żeby nam się to nie przypaliło. Rozpuszczone, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę - jest to krok opcjonalny. Dokładnie mieszamy.
Do szklanki wlewamy centymetr wrzątku i dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy do polewy i dokładnie mieszamy.
Gotową polewę lekko studzimy i wylewamy ją na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 3 godziny.
Podajemy udekorowane kostkami czekolady, wiórkami kokosowymi, lub też jednym i drugim ;)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz