wtorek, 8 listopada 2016

Sałatka z kurczakiem i ananasem



   Jest to sałatka dość popularna na polskich stołach. W każdym domu nazywa się inaczej i każdy robi ją po swojemu, z wykorzystaniem nieco innych składników. Spotyka się wersje bez selera za to z drobnym makaronem czy ryżem, bez papryki... Dziś prezentuję Wam moją wersję, która w moim domu nazywa się po prostu ''sałatka z kurczakiem i ananasem'' :))
   Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, przepyszne i uniwersalne - nadaje się na każdą okazję. Błyskawicznie znika ze stołu. Poza tym delikatny, orzeźwiający smak przypomni nam lato... i ciepłe dni, których tak bardzo brakuje, kiedy za oknem jest zimno, mokro i wietrznie...




   Przygotuj:
-  1 podwójną pierś kurczaka
-  1 dużą czerwoną paprykę
-  puszkę kukurydzy
-  2/3 puszki ananasa
-  słoiczek selera konserwowego
-  przyprawę do kurczaka lub garam-masala (wedle gustu)
-  sól
-  pieprz z kolendrą
-  olej do smażenia
-  majonez
-  natkę pietruszki do dekoracji


   Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso, doprawiając je wybraną przyprawą, w ilości jaka nam odpowiada. Studzimy.







   Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy na kawałeczki. Seler odsączamy i rozdrabniamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa i ananasa wrzucamy do miski, dodajemy ostudzone mięsko. Jeśli chcemy, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
   Dodajemy 3-4 łyżki majonezu (można więcej, ale nie tyle żeby wszystko pływało w majonezie).




   Dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby jeszcze delikatnie przyprawiamy.
   Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Sałatka smakuje najlepiej następnego dnia, ale mało kiedy uchowa się tak długo :))
   Sałatkę podajemy ozdobioną natką pietruszki.










Smacznego!!!!