Jest to sałatka dość popularna na polskich stołach. W każdym domu nazywa się inaczej i każdy robi ją po swojemu, z wykorzystaniem nieco innych składników. Spotyka się wersje bez selera za to z drobnym makaronem czy ryżem, bez papryki... Dziś prezentuję Wam moją wersję, która w moim domu nazywa się po prostu ''sałatka z kurczakiem i ananasem'' :))
Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, przepyszne i uniwersalne - nadaje się na każdą okazję. Błyskawicznie znika ze stołu. Poza tym delikatny, orzeźwiający smak przypomni nam lato... i ciepłe dni, których tak bardzo brakuje, kiedy za oknem jest zimno, mokro i wietrznie...
Przygotuj:
- 1 podwójną pierś kurczaka
- 1 dużą czerwoną paprykę
- puszkę kukurydzy
- 2/3 puszki ananasa
- słoiczek selera konserwowego
- przyprawę do kurczaka lub garam-masala (wedle gustu)
- sól
- pieprz z kolendrą
- olej do smażenia
- majonez
- natkę pietruszki do dekoracji
Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso, doprawiając je wybraną przyprawą, w ilości jaka nam odpowiada. Studzimy.
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy na kawałeczki. Seler odsączamy i rozdrabniamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa i ananasa wrzucamy do miski, dodajemy ostudzone mięsko. Jeśli chcemy, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy 3-4 łyżki majonezu (można więcej, ale nie tyle żeby wszystko pływało w majonezie).
Dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby jeszcze delikatnie przyprawiamy.
Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Sałatka smakuje najlepiej następnego dnia, ale mało kiedy uchowa się tak długo :))
Sałatkę podajemy ozdobioną natką pietruszki.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz