poniedziałek, 7 listopada 2016

Wigilijne śledzie w śmietanie z cebulką i ogórkiem konserwowym



   Dziś przedstawiam Wam mój sposób na świąteczny hicior śledziowy - śledzie w śmietanie. Wiele osób robi je tylko ze śmietaną i przyprawami, ewentualnie jeszcze z odrobiną cebulki. Ja jednak lubię dodać do nich jeszcze troszkę ogórków konserwowych, co sprawia że taki zwykły, tradycyjny śledź nabiera wyjątkowego smaku...
   Prezentuję Wam jedną z pozycji menu wigilijnego... cóż, sama psioczę na zbyt wczesne reklamy o tematyce świątecznej (przez które nie czujemy tych pięknych, grudniowych Świąt), a sama na blogu... zaczynam sezon świąteczny :D I tak sobie tłumaczę, że to dla Was ;) poza tym świąteczne dania są pyszne!!!





   Przygotuj:
-  4-5 filetów śledziowych, najlepiej Matjasów
-  0,5 sporej cebuli (np cukrówki)
-  2 duże ogórki konserwowe
-  0,5 dużego, słodkiego jabłka (kwaśne też może być, co kto lubi)
-  4-5 czubatych łyżek śmietany
-  2 porządne łyżki majonezu
-  płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie)
-  biały pieprz
-  sól (opcjonalnie)
-  sok z cytryny
-  mleko

   Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Jeśli korzystamy z filetów z octu, najpierw namoczmy je na noc w zimnej wodzie.







   Po tym czasie śledzie delikatnie osuszamy i kroimy na kawałki o odpowiadającej nam wielkości. Delikatnie skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy białym pieprzem, odrobinkę solimy w razie potrzeby. Odstawiamy do lodówki.






   Cebulę kroimy w kostkę (średnią), ogórki kroimy drobniutko, jabłko kroimy również w kosteczkę. Wrzucamy to do miski, dodajemy śmietanę, majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, cukrem albo sokiem z cytryny. Kierujemy się tu własnym smakiem :))





   Nakładamy do słoików sos i śledzie, delikatnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 4-5 dni, żeby smaki ładnie się połączyły.
   Podajemy udekorowane natką pietruszki, cytrynką, jabłuszkiem... ;)












Smacznego!!!!