sobota, 16 kwietnia 2016

Jak pokroić ser feta?


   Każdy z nas wie, że nie zawsze udaje się dostać już pokrojony ser feta (a zwłaszcza wtedy, gdy jest pilnie potrzebny ;)). Kupujemy więc ser w kostce, a podczas prób pokrojenia kruszy się, lepi do noża, palców, deski, kruszy się...
   Jest jednak prosty i szybki sposób, dzięki któremu krojenie tego typu sera nie będzie już sprawiało problemów, a wręcz stanie się bajecznie szybkie i proste... Jaki to sposób? Zapraszam dalej :)





   Zaczynamy od nalania wrzątku do wysokiego naczynia, w którym swobodnie będziemy w stanie zmoczyć ostrze noża.
   Nóż zostawiamy na chwilę w naczyniu z wrzątkiem.









   Przechodzimy do rzeczy: jeszcze mokrym nożem kroimy ser w plasterki grubości około 1cm. Po każdym plastrze wycieramy nóż i ponownie maczamy we wrzątku.
   Kroimy tyle sera, ile potrzebujemy.







   Następnie składamy kilka plasterków razem (3-4, ale można też kroić po jednym; krojąc kilka, jest po prostu szybciej ;))
   W ten sam sposób (moczymy nóż - kroimy - po każdym przecięciu wycieramy - moczymy - kroimy, itd) kroimy wzdłuż...








   ...i w poprzek...









   ...i gotowe, ser pokrojony :) Można? Jasne, że można :)



Smacznego!!!!