sobota, 26 maja 2018

Proste ciasto z truskawkami bez pieczenia


   Zaczyna się sezon na truskawki, więc można powitać go jakimś smacznym ciachem :) Jeśli zaś do tego na dworze panują dość wysokie temperatury, zwykle nie chce nam się włączać piekarnika i nagrzewać dodatkowo mieszkania. Wtedy idealnym wyjściem są ciasta bez pieczenia: robi się łatwo, są nieskomplikowane i zawsze pyszne :)  Do tego bez obaw możemy zatrudnić do pomocy dzieci, bo niczym się nie poparzą ani nie skaleczą, a będą miały ogromną radochę!



   Przygotuj:
   (porcja na tortownicę 22cm)
-  okrągłe biszkopty do wyłożenia dna tortownicy
-  2 opakowania po 400ml śmietanki 36%
-  śmietan-fixy do usztywnienia (z tyłu opakowania czytamy, na jaką ilość śmietany wystarcza 1 saszetka i na tej podstawie dobieramy ilość saszetek)
-  2-3 łyżki cukru pudru
-  300g truskawek (ewentualnie jak u mnie pomieszane truskawki, poziomki i jagoda kamczacka)
-  przeroczysta galaretka na wierzch (u mnie smak truskawka-wanilia, jeśli nie masz przezroczystej, nada się każda inna, ale taka fajnie wygląda :))
-  opcjonalnie świeża mięta i truskawki do dekoracji

  Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. W puste przestrzenie między nimi dodajemy biszkopty połamane na mniejsze kawałki.
   W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.








   Do misy miksera wlewamy śmietankę i lekko ją podbijamy. Następnie dodajemy cukier puder, śmietan-fixy i ubijamy na wysokich obrotach aż stanie się sztywna.







   Wykładamy na biszkopty i równamy wierzch. Na to wykładamy umyte i pokrojone owoce, lekko wciskając je w masę. My z córeczką trochę się pobawiłyśmy i ułożyłyśmy ładny wzorek, coś na kształt mandali :)
   Całość zalewamy tężejącą galaretką i chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.






Smacznego!!!!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz