Jeśli szukasz przepisu na łatwe i pyszne ciasto z truskawkami, które zawsze się udaje - nie uciekaj :)
To ciasto jesto podwójnie truskawkowe dzięki dodatkowi truskawkowego jogurtu. Sposób wykonania przypomina trochę ciasto piaskowe, jednak to nie jest do końca to. Ciasto jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko :)
Przygotuj:
(porcja na blachę 25x36cm)
- 1 kostkę miękkiego masła lub margaryny
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełną szklankę cukru
- 1 mały jogurt truskawkowy (około 150g)
- sok z 1 cytryny
- 300-400g świeżych truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia truskawek
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- świeże truskawki i listki mięty do dekoracji
Do misy miksera wrzucamy margarynę i stopniowo dodając cukier, ucieramy na puch.
Następnie dodajemy na zmianę po jednym jajku i po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, każdorazowo dokładnie miksując.
Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką, jak na zdjęciu obok. Jeśli jest rzadsze, dodaj jeszcze trochę mąki.
Na koniec dodajemy sok z cytryny i jogurt i krótko miksujemy, do połączenia składników. Ciasto powinno nadal być bardzo gęste, ale nie tak jak przed chwilą.
Truskawki myjemy, przecinamy na pół i obtaczamy w mące. Nie musimy obtaczać super dokładnie, tak z grubsza.
Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równamy wierzch.
Na koniec układamy truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, być może upiecze się troszkę szybciej lub chwilę później.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i pałaszujemy do herbatki :))
Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz