poniedziałek, 28 maja 2018

Ucierane ciasto z truskawkami na jogurcie truskawkowym



   Jeśli szukasz przepisu na łatwe i pyszne ciasto z truskawkami, które zawsze się udaje - nie uciekaj :)
   To ciasto jesto podwójnie truskawkowe dzięki dodatkowi truskawkowego jogurtu. Sposób wykonania przypomina trochę ciasto piaskowe, jednak to nie jest do końca to. Ciasto jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko :)



   Przygotuj:
(porcja na blachę 25x36cm)
-  1 kostkę miękkiego masła lub margaryny
-  3 jajka
-  3 szklanki mąki
-  2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 niepełną szklankę cukru
-  1 mały jogurt truskawkowy (około 150g)
-  sok z 1 cytryny
-  300-400g świeżych truskawek
-  2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia truskawek
   Dodatkowo:
-  cukier puder do posypania
-  świeże truskawki i listki mięty do dekoracji

   Do misy miksera wrzucamy margarynę i stopniowo dodając cukier, ucieramy na puch.








   Następnie dodajemy na zmianę po jednym jajku i po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, każdorazowo dokładnie miksując.







   Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką, jak na zdjęciu obok. Jeśli jest rzadsze, dodaj jeszcze trochę mąki.








   Na koniec dodajemy sok z cytryny i jogurt i krótko miksujemy, do połączenia składników. Ciasto powinno nadal być bardzo gęste, ale nie tak jak przed chwilą.







   Truskawki myjemy, przecinamy na pół i obtaczamy w mące. Nie musimy obtaczać super dokładnie, tak z grubsza.








   Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równamy wierzch.
   Na koniec układamy truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
   Pieczemy w 180 stopniach 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, być może upiecze się troszkę szybciej lub chwilę później.

   Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i pałaszujemy do herbatki :))



Smacznego!!!








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz