niedziela, 20 maja 2018

Pasta z tuńczykiem do naleśników i kanapek




   Dla miłośników tuńczyka mam świetną propozycję pasty do naleśników, lub też smarowidła do kanapek - zarówno w jednej jak i w drugiej roli sprawdza się wyśmienicie :) Zdradzę Wam, że czasami daję córci do śniadaniówki naleśniki z taką właśnie pastą - zawsze zjada do końca :)
   Nie wiem czy wiecie, ale na stronie www.konkurstunczyk.eu organizowany jest konkurs z tuńczykiem w roli głównej, gdzie są świetne nagrody, więc polecam zajrzeć na tę stronę i brać udział :) A ja biorę udział w konkursie Durszlaka pod hasłem #MasterTuńczyk więc trzymajcie za mnie kciuki, może coś wygram? :)



   Przygotuj:
   (ilość do posmarowania około 5-6 naleśników lub około 6 kanapek)
   Na naleśniki:
-  mąka
-  woda
-  mleko
-  jajko
-  szczypta soli
   Na smarowidło:
-  0,5 puszki tuńczyka Princes (najlepiej w oleju)
-  1/4 czerwonej papryki
-  2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku - co kto woli, w obu wersjach smakuje rewelacyjnie
-  2-3 łyżki serka do kanapek(proponuję jakiś neutralny smak, np śmietankowy albo jogurtowy)
-  sól, pieprz do smaku
-  około 1 łyżeczka ziół prowansalskich
-  opcjonalnie 0,5 łyżeczki oliwy jeśli użyliśmy tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
-  szczypiorek, pietruszka lub koperek do dekoracji

   Na początku smażymy naleśniki. Nie podaję proporcji, naleśniki niech każdy sobie usmaży jak umie i jak lubi.

   W miseczce umieszczamy odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, serek twarogowy, posiekaną pietruszkę lub koperek, zioła prowansalskie i ewentualnie oliwę.




   Wszystko starannie mieszamy i rozcieramy, aż powstanie nam jednolita pasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.








   Usmażone naleśniki smarujemy powstałą pastą, w średniej ilości - ani dużo ani mało. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki.
   Dekorujemy szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem.

   Jeśli nie chce nam się smażyć naleśników, powstałą pastą smarujemy kromkę chleba lub bułeczkę :)

   Jest przepyszne w obu wersjach :)


Smacznego!!!!










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz