wtorek, 17 maja 2016

Ciasto piaskowe na oleju kokosowym z masą miętowo-cytrynową



   Smaczne, proste ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy :) Żółciutkie, pachnące cytryną, o delikatnym smaku i konsystencji dzięki olejowi kokosowemu. Olej kokosowy sprawia, że ciasto jest o wiele delikatniejsze i bardziej puszyste, niż po dodaniu zwykłego oleju :-)
   Masa na bazie bitej śmietany, gdzie zapach i smak cytryny oraz mięty przełamują słodycz ciasta właściwego :-)
   Bardzo dobre ciasto na słoneczne, ciepłe dni (których ostatnio mamy jak na lekarstwo;) oraz na przypomnienie takowych :))




   Przygotuj:
   Ciasto piaskowe:
-  kostkę miękkiej margaryny
-  1 i 3/4 szklanki cukru
-  4 duże jajka lub 5-6 mniejszych
-  3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
-  sok i otartą skórkę z 1 cytryny
-  3 szklanki mąki jasnej pszennej
-  2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
   Masa miętowo-cytrynowa
-  500ml śmietanki kremówki (30-36%)
-  3 łyżki cukru
-  2 łyżki żelatyny
-  sok z 1 cytryny
-  kilka(naście) listków świeżej mięty - w zależności od upodobań

   Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy margarynę, cukier i żółtka. Wszystko ucieramy razem na puch. Ostrożnie dolewamy olej kokosowy i razem ubijamy.







   W następnej kolejności dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Ubijamy razem do połączenia składników. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste, wręcz suche.







    W ogóle nie przejmując się konsystencją ciasta, ubijamy z białek sztywną pianę.



  Dodajemy do ciasta i delikatnie ze sobą łączymy, łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.








   Ciasto powinno teraz wyglądać mniej więcej tak.









   Przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
   Pieczemy w 180 stopniach około 45-55 minut.
   Studzimy w foremce.
 





   Zabieramy się za przygotowanie masy. Listki mięty rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy około 100ml gorącej wody. Odstawiamy na kilka minut.

   W wysokim naczyniu ubijamy prawie na sztywno śmietankę kremówkę i 3 łyżki cukru pudru. Na dno szklanki nalewamy około 3cm wrzątku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Ostudzoną dodajemy do śmietanki. Z miętowego wywaru odcedzamy listki wlewamy do śmietanki. Dodajemy sok z cytryny. Ubijamy razem przez około 2 minuty.
   Masa tężeje dość szybko, jeśli więc zdecydujemy się wstawić ją do lodówki, musimy jej bardzo pilnować :)


   Upieczone i ostudzone ciasto przecinamy na pół (lub 3). Przekładamy masą, kilka łyżek zostawiając sobie do dekoracji.








   Przełożone ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy resztą masy i listkami mięty.