niedziela, 1 maja 2016

Brokułowa zupa krem



   Lekka, smaczna, zdrowa zupka o delikatnym smaku, w sam raz na wiosenne dni. Z dodatkiem grzaneczek z bułeczki i prażonych migdałów. Poza tym zielone warzywa są bardzo zdrowe :)
   Przyjemna, kremowa konsystencja i chrupiące grzanki - to jest to! :)
   Zupa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, bez problemu przygotuje ją średnio ogarnięty gimnazjalista :))



   Przygotuj:
-  ćwiartkę lub bioderko kurczaka
-  1 pietruszkę
-  1 dużą marchewkę
-  2-3 kulki ziela angielskiego
-  3 liście laurowe
-  opakowanie mrożonych brokułów
-  sól
-  pieprz
   Do dekoracji:
-  grzanki z bułeczki
-  prażone migdały
-  śmietana 12-18%


      Do garnka wkładamy ćwiartkę lub bioderko z kurczaka. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Lekko solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy około 2l wody.

   Gotujemy na malutkim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.








   Następnie wyjmujemy kurczaka, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru wsypujemy brokuły (nie ma konieczności rozmrażania ich).
   Nadal na wolnym ogniu, gotujemy około 15-20min od zagotowania.





   Blenderem miksujemy zupę na gładki krem.
   Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
   Podajemy ozdobione kleksem śmietany, grzankami z bułeczki i prażonymi migdałami. Można dodatkowo udekorować kleksem śmietany i różyczkami brokuła.











Smacznego!!!!