Lekka, smaczna, zdrowa zupka o delikatnym smaku, w sam raz na wiosenne dni. Z dodatkiem grzaneczek z bułeczki i prażonych migdałów. Poza tym zielone warzywa są bardzo zdrowe :)
Przyjemna, kremowa konsystencja i chrupiące grzanki - to jest to! :)
Zupa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, bez problemu przygotuje ją średnio ogarnięty gimnazjalista :))
Przygotuj:
- ćwiartkę lub bioderko kurczaka
- 1 pietruszkę
- 1 dużą marchewkę
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- opakowanie mrożonych brokułów
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- grzanki z bułeczki
- prażone migdały
- śmietana 12-18%
Do garnka wkładamy ćwiartkę lub bioderko z kurczaka. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Lekko solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy około 2l wody.
Gotujemy na malutkim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie wyjmujemy kurczaka, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru wsypujemy brokuły (nie ma konieczności rozmrażania ich).
Nadal na wolnym ogniu, gotujemy około 15-20min od zagotowania.
Blenderem miksujemy zupę na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy ozdobione kleksem śmietany, grzankami z bułeczki i prażonymi migdałami. Można dodatkowo udekorować kleksem śmietany i różyczkami brokuła.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz