Sernik pomarańczowy świetnie się nada na chłodne dni. Jego pomarańczowy smak przypomni ciepło, a zapach kardamonu i wanilii dopełni smak masy serowej.
Sernik ten nie jest może najszybszy w przygotowaniu, ale warto go spróbować, bo smak jest naprawdę ciekawy i dość nietypowy :)
Przygotuj:
- kruche ciasto
- 1kg twarogu sernikowego
- 4-5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 kostki margaryny
- ziarenka z 3-4 owoców kardamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 garści kandyzowanej skórki pomarańczowej
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- 0,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- duży budyń śmietankowy
- 2 duże pomarańcze
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2/3 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowujemy kruche ciasto i wylepiamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miski wrzucamy margarynę i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy, żółtka dodajemy po jednym do utartej z cukrem margaryny i dokładnie miksujemy. Cienką strużką wlewamy olej, cały czas ubijając.
Dodajemy twaróg sernikowy i miksujemy razem. Dolewamy mleko, sok z pomarańczy, budyń, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz otartą. Ziarna kardamonu miażdżymy w moździerzu lub trzonkiem noża i dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej cukru.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową - mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką.
Gotową masę wylewamy na kruche ciasto i pieczemy około 45-55min w 180 stopniach.
Pomarańcze myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki. Cząstki kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy do momentu, aż zaczną się rozłazić. Wtedy dosypujemy cukier i gotujemy do chwili, aż się rozpuści. Teraz wsypujemy galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą, gotujemy razem około 5min i zdejmujemy z ognia.
Zawartość garnka wylewamy na upieczony sernik i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Sernik najlepszy jest dwa dni po upieczeniu :)
Kroimy nożem zmoczonym w gorącej wodzie, wtedy warstwa pomarańczowa nie będzie ciągnąć się w dół :)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz