Jeśli jesteśmy miłośnikami pizzy, a jednocześnie jesteśmy na diecie - nic straconego :) Specjalnie dla Was przygotowałam pizzę ''light''/''fit''.
Zawiera o wiele mniej kalorii niż zwykła pizza na cieście z jasnej mąki i górą żółtego sera, a jest również bardzo smaczna :)
Osobiście uważam, że to jeden z najlepszych pizzowych wynalazków, które wyszły spod mojej ręki... :)Przygotuj:
(na 2 pizze na cienkim spodzie o średnicy około 30cm)
CIASTO:
- 2 szklanki mąki graham-orkisz
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- około 250ml ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- niepełna łyżeczka soli himalajskiej
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 15g świeżych drożdży
SOS POMIDOROWY:
- puszkę pomidorów
- kilka ząbków czosnku
- szczypta soli
- świeżo zmielony, kolorowy pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- świeża bazylia
SOS CZOSNKOWY:
- mały jogurt naturalny
- kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- świeżo zmielony, kolorowy pieprz
DODATKI:
- 1-2 kulki sera mozarella
- różyczki brokuła
- różyczki kalafiora
- 10dag łososia
- pieprz cytrynowy
- odrobina ziół prowansalskich
Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżeczkach ciepłej wody, mieszamy z łyżeczką mąki graham-orkisz i na kilka minut odstawiamy do wyrośnięcia.
W misce umieszczamy mąkę graham-orkisz, pszenną razową, cukier, sól, olej i wyrośnięte drożdże.
Wlewamy wodę i porządnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Stolnicę wysypujemy mąką graham-orkisz i wykładamy na nią ciasto. Zagniatamy, delikatnie podsypując mąką, do momentu, aż przestanie kleić się do rąk.
Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotowujemy sos pomidorowy: czosnek siekamy i podsmażamy na oleju, do momentu aż się lekko zezłoci. Wtedy wyjmujemy czosnek i wkładamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Razem dusimy kilka minut, dodajemy świeżą bazylię i miksujemy blenderem na gładką masę.
Sos czosnkowy wykonujemy dokładnie tak (KLIK), z tą tylko różnicą, że majonez i śmietanę zastępujemy jogurtem :)
Łososia kroimy na cienkie paseczki, po czym obsypujemy delikatnie pieprzem cytrynowym.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę tak jak ostatnio, obsypaną mąką graham-orkisz i lekko zagniatamy. Dzielimy na dwie części, z których formujemy okrągłe placki.
Smarujemy je sosem pomidorowym i malutką odrobiną ziół prowansalskich oraz zapiekamy w 255st przez około 5-15 minut, w zależności od piekarnika.
Kiedy spody mamy już podpieczone, posypujemy je utartym serem mozarella, układamy różyczki brokuła, kalafiora, kawałki pomidorów oraz łososia.
Dopiekamy w 150 stopniach do momentu, aż łosoś nabierze takiego żółtojasnopomarańczowego koloru.
Po zjedzeniu takiej pizzy na pewno nikt nie będzie żałował, że to pizza ''light'' :D
(o mniej więcej taki kolor upieczonego łososia chodzi :)) |
Smacznego!!!!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń