Sałatka prosta jak konstrukcja cepa, a przy tym bardzo smaczna i zdrowa.
Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowało :)
Jest lekka, ale bardzo sycąca i nie ma dużo kalorii ;) idealna na smaczne śniadanie lub przekąskę.
Muszę się przyznać, że zastanawiałam się, czy jest sens robić zdjęcia do tego przepisu. Ponieważ jednak na moim blogu zawsze są zdjęcia - od początku do końca przepisu - zrobiłam je :D
Przygotuj:
(dla 1osoby)
- 8-10 liści sałaty lodowej (może być zwykła)
- kilka plasterków świeżego ogórka
- 2-3 plasterki chudej szynki lub drobiowej wędliny
- 2 jajka na twardo
- 1-2 pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki
- kilka czarnych oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- zioła prowansalskie
- łyżeczka oleju rzepakowego
- kilka kropel octu lub odrobina soku z cytryny
- sól himalajska
- świeżo zmielony, kolorowy pieprz
- opcjonalnie świeży koperek
Sałatę rwiemy na kawałeczki i układamy na talerzu zgrabną górkę.
Plasterki ogórka przekrajamy na połówki lub ćwiartki i układamy na sałacie.
Jajka kroimy w ćwiartki, pomidory w ćwiartki lub ósemki i na przemian układamy na bokach talerza.
Całość delikatnie skrapiamy octem lub sokiem z cytryny.
Wędlinę kroimy w kostkę i układamy na sałacie i ogórkach.
Oliwki kroimy w plasterki i posypujemy nimi sałatkę.
Całość delikatnie posypujemy ziołami prowansalskimi i porwanymi listkami bazylii. Kropimy łyżeczką oleju rzepakowego.
Zjadamy od razu :))
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz