wtorek, 7 czerwca 2016

Kolorowa sałatka wiosenna



   Sałatka prosta jak konstrukcja cepa, a przy tym bardzo smaczna i zdrowa.
   Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowało :)
   Jest lekka, ale bardzo sycąca i nie ma dużo kalorii ;) idealna na smaczne śniadanie lub przekąskę.
   Muszę się przyznać, że zastanawiałam się, czy jest sens robić zdjęcia do tego przepisu. Ponieważ jednak na moim blogu zawsze są zdjęcia - od początku do końca przepisu - zrobiłam je :D




   Przygotuj:
   (dla 1osoby)
-  8-10 liści sałaty lodowej (może być zwykła)
-  kilka plasterków świeżego ogórka
-  2-3 plasterki chudej szynki lub drobiowej wędliny
-  2 jajka na twardo
-  1-2 pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki
-  kilka czarnych oliwek
-  kilka listków świeżej bazylii
-  zioła prowansalskie
-  łyżeczka oleju rzepakowego
-  kilka kropel octu lub odrobina soku z cytryny
-  sól himalajska
-  świeżo zmielony, kolorowy pieprz
-  opcjonalnie świeży koperek


   Sałatę rwiemy na kawałeczki i układamy na talerzu zgrabną górkę.








   Plasterki ogórka przekrajamy na połówki lub ćwiartki i układamy na sałacie.
   Jajka kroimy w ćwiartki, pomidory w ćwiartki lub ósemki i na przemian układamy na bokach talerza.
   Całość delikatnie skrapiamy octem lub sokiem z cytryny.





   Wędlinę kroimy w kostkę i układamy na sałacie i ogórkach.
   Oliwki kroimy w plasterki i posypujemy nimi sałatkę.
   Całość delikatnie posypujemy ziołami prowansalskimi i porwanymi listkami bazylii. Kropimy łyżeczką oleju rzepakowego.
   Zjadamy od razu :))










Smacznego!!!!