Jeśli lubicie boczniaki, na pewno posmakują Wam też boczniakowe flaczki :) ja uwielbiam te sympatyczne grzybki, więc musiałam wrzucić też przepis na flaczki z nich :)
Przygotowane na dobrym, warzywnym bulionie, lekko pikantne i baaardzo aromatyczne flaczki z pomidorową nutą podbiją niejedno serce, nawet zatwardziałego mięsożercy :)
Przygotuj:
(porcja na 5-6 osób)
Na bulion:
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- kawałek selera
- gałązka selera naciowego
- 1 średni por - biała i zielona część
- 1 liść kapusty
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
Na zupę:
- 250g świeżych boczniaków
- około 1,5-2l wywaru warzwnego
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 spora cebula
- 1 marchewka (może być wyłowiona z bulionu)
- 2 łyżki majeranku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz do smaku
- ostra papryka
- słodka papryka
- słodka wędzona papryka
- olej roślinny do smażenia
Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem kuchenki na czarno. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy 1,5-2l zimnej wody. Gotujemy na malutkim ogniu aż warzywa zmiękną. Odcedzamy bulion. Uzupełniamy wodą do około 1,5-2l.
Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju - tyle, by przykryło dno w zupełnosci wystarczy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy.
Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie paski. Wrzucamy na patelnię i smażymy razem, aż boczniaki zrumienią się i nieco stracą objętość.
Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Dodajemy również zawartość patelni.
Gotujemy razem pod przykryciem, na niedużym ogniu (ma lekko pyrkać) około 15-20 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, zioła prowansalskie, ostrą, słodką i wędzoną paprykę (do smaku) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy na kilka minut i podajemy gorące.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz