wtorek, 11 grudnia 2018

Flaczki z boczniaków


   Jeśli lubicie boczniaki, na pewno posmakują Wam też boczniakowe flaczki :) ja uwielbiam te sympatyczne grzybki, więc musiałam wrzucić też przepis na flaczki z nich :)
   Przygotowane na dobrym, warzywnym bulionie, lekko pikantne i baaardzo aromatyczne flaczki z pomidorową nutą podbiją niejedno serce, nawet zatwardziałego mięsożercy :)



   Przygotuj:
   (porcja na 5-6 osób)
   Na bulion:
-  3 duże marchewki
-  1 pietruszka
-  1 duża cebula
-  kawałek selera
-  gałązka selera naciowego
-  1 średni por - biała i zielona część
-  1 liść kapusty
-  3-4 liście laurowe
-  4-5 kulek ziela angielskiego
-  kilka ziaren czarnego pieprzu
   Na zupę:
-  250g świeżych boczniaków
-  około 1,5-2l wywaru warzwnego
-  2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-  1 spora cebula
-  1 marchewka (może być wyłowiona z bulionu)
-  2 łyżki majeranku
-  zioła prowansalskie
-  sól, pieprz do smaku
-  ostra papryka
-  słodka papryka
-  słodka wędzona papryka
-  olej roślinny do smażenia

   Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem kuchenki na czarno. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy 1,5-2l zimnej wody. Gotujemy na malutkim ogniu aż warzywa zmiękną. Odcedzamy bulion. Uzupełniamy wodą do około 1,5-2l.

   Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju - tyle, by przykryło dno w zupełnosci wystarczy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy.
   Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie paski. Wrzucamy na patelnię i smażymy razem, aż boczniaki zrumienią się i nieco stracą objętość.





   Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Dodajemy również zawartość patelni.
   Gotujemy razem pod przykryciem, na niedużym ogniu (ma lekko pyrkać) około 15-20 minut.







   Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, zioła prowansalskie, ostrą, słodką i wędzoną paprykę (do smaku) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
   Odstawiamy na kilka minut i podajemy gorące.







Smacznego!!!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz