środa, 28 listopada 2018

Czekoladowy sernik z bitą śmietaną



   Jeśli znudziły Wam się klasyczne serniki, to taki chyba pokochacie miłością od pierwszego spróbowania <3 Mało, że pięknie wygląda, pachnie niesamowicie, to smakuje tak, że wyskoczysz z kapci ;)
   Przepis pojawił się kiedyś na przepisach w Interii. Na stronie nazywał się chyba tort śmietanowy, czy jakoś tak. W każdym razie dla mnie to taki sernik z bajerami ;) Jest naprawdę mega, więc podaję dalej <3 Jeśli szukasz pomysłu, czym zaskoczyć gości, to będzie właśnie to :)



   Przygotuj:
   (porcja na blachę 24x24cm)
   Masa serowa:
-  1 kg twarogu sernikowego lub kanapkowo-sernikowego
-  100g masła
-  2 tabliczki mlecznej czekolady
-  1 łyżka kakao
-  1 szklanka cukru
-  5 dużych jajek
-  1 budyń śmietankowy
   Masa śmietanowa:
-  500ml śmietanki 30%
-  250ml śmietany 18%
-  2/3 szklanki cukru pudru
-  1 czubata łyżka żelatyny



   Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej i studzimy na tyle, by była lekko letnia, ale wciąż płynna.








   Jajka z cukrem ubijamy na puch.









   Dodajemy twarożek i kakao. Ciągle ubijając, dodajemy roztopioną wcześniej czekoladę i budyń.
   Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach przez około 80 minut.






   350 ml kremówki ubijamy na sztywno. żelatynę zalewamy odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
 






   W misce mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (odkładamy łyżeczkę cukru pudru) i rozpuszczoną żelatyną. Kwaśną śmietanę dobrze jest wyjąć z lodówki ze dwie godzinki wcześniej, żeby nabrała temperatury pokojowej, bo łatwo robią się glutki z żelatyny. Ja akurat zapomniałam i bach, katastrofa gotowa ;)




   Łączymy razem, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie miksujemy.









   Masę śmietanową przekładamy na upieczony sernik  i równamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.










   Resztę kremówki ubijamy na sztywno z pozostałą łyżeczką cukru pudru (w razie wątpliwości można dodać jakiś śmietan-fix) i dekorujemy ciasto. Odstawiamy na noc do lodówki.

   Podajemy udekorowane listkami mięty lub melisy.






Smacznego!!!!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz