piątek, 8 września 2017

Malinowa pianka



 
   Zbliża się jesień. Z malinami to już praktycznie ostatnie podrygi. Ale można jeszcze spokojnie je wykorzystać i upiec na przykład takie ciasto. Bardzo smaczne, wyglądające naprawdę efektownie, ma szansę stać się jednym z hitów spotkań w gronie rodziny i przyjaciół :)



   Przygotuj:
   Kruche ciasto:
-  3 szklanki mąki pszennej
-  kostka masła/margaryny
-  6 żółtek
-  4 łyżki cukru pudru
-  płaska łyżeczka proszku do pieczenia
   Pianka:
-  6 białek
-  1 szklanka cukru
-  1 duży budyń śmietankowy
-  0,5kg malin
   Dodatkowo:
-  cukier puder do posypania
-  0,5 słoiczka dżemu lub konfitury malinowej

   Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy, następnie siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie, ładne ciasto. Dzielimy na 2 części. Większą częścią wylepiamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą chowamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki.







   Kruche ciasto smarujemy dżemem.











   Przygotowujemy piankę: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy budyń i miksujemy.








   Piankę przekładamy na posmarowane dżemem kruche ciasto i równamy wierzch. W piankę wtykamy maliny, węższym końcem do dołu.







   Pozostałą, zmrożoną część kruchego ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy po wierzchu.
   Pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny.
   Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.







Smacznego!!!!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz