Zbliża się jesień. Z malinami to już praktycznie ostatnie podrygi. Ale można jeszcze spokojnie je wykorzystać i upiec na przykład takie ciasto. Bardzo smaczne, wyglądające naprawdę efektownie, ma szansę stać się jednym z hitów spotkań w gronie rodziny i przyjaciół :)
Przygotuj:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka masła/margaryny
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 duży budyń śmietankowy
- 0,5kg malin
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- 0,5 słoiczka dżemu lub konfitury malinowej
Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy, następnie siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie, ładne ciasto. Dzielimy na 2 części. Większą częścią wylepiamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą chowamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki.
Kruche ciasto smarujemy dżemem.
Przygotowujemy piankę: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy budyń i miksujemy.
Piankę przekładamy na posmarowane dżemem kruche ciasto i równamy wierzch. W piankę wtykamy maliny, węższym końcem do dołu.
Pozostałą, zmrożoną część kruchego ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy po wierzchu.
Pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz