czwartek, 23 lutego 2017

Mega jabłkowa szarlotka z pianką i cynamonem




   Pogoda ostatnio raczej nas nie rozpieszcza. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie ciągle pada i wieje. Pomimo temperatur powyżej zera, leżą resztki śniegu, stopniowo likwidowane przez padający deszcz, który tworzy coraz więcej błota...
   Jestem meteoropatką i przy takiej pogodzie co i rusz boli mnie głowa i jestem podenerwowana.      Jednak mam pyszną propozycję na poprawę nastroju i sposób, by przednówek był nieco łatwiejszy do zniesienia...





   Przygotuj:
   Kruche ciasto:
-  3,5 szklanki mąki
-  0,5 szklanki cukru pudru
-  kostka margaryny
-  5-6 żółtek
-  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
   Warstwa jabłkowa:
-  1,5-2kg jabłek
-  4 łyżki naturalnego miodu
-  cynamon (ilość wedle uznania, u mnie im więcej tym lepiej)
-  1,5-2 łyżeczki imbiru
-  niecałe 0,5 szklanki cukru
   Pianka:
-  5-6 białek
-  niepełna szklanka cukru
-  szczypta soli

   Zaczynamy od przygotowania warstwy jabłkowej. Jabłka obieramy, gniazda nasienne wywalamy. Na grubych oczkach tarki ścieramy je do garnka o grubym dnie. W trakcie smażenia opadną, więc nie przejmujemy się wstępną ilością. Do utartych jabłek dodajemy miód, cukier, imbir i cynamon. Smażymy to razem przez jakieś pół godziny do czterdziestu minut. Z uwagi na zawartość miodu i cukru, często mieszamy.
   Lekko studzimy. Równie dobrze możemy przygotować je wieczór wcześniej.

   Mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę i siekamy razem z margaryną. Rozcieramy w palcach, aż powstanie żółta mączka. Dodajemy cukier puder i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części - większą i mniejszą. Większą częścią wykładamy spód blachy, mniejszą chowamy do woreczka i wrzucamy na pół godziny do zamrażarki.




   Schłodzone jabłka wykładamy na kruche ciasto i wyrównujemy łyżką.








   Białka wrzucamy do miski. Ze szczyptą soli i cukrem ubijamy je na sztywną pianę. Wykładamy na jabłka i równo rozprowadzamy po wierzchu.







   Z zamrażarki wyciągamy zmrożone kruche ciasto. Ścieramy je na dużych oczkach tarki i posypujemy po pianie.
   Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 50minut do godziny.
   Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.







Smacznego!!!!