poniedziałek, 17 czerwca 2019

Jarzynowa zupa na winie


 
   Idea zup ''na winie'' jest ogólnie dobrze znana: co się nawinie, to do gara :) w przypadku tej zupy zadziałała dokładnie ta zasada: pozbierałam wszystko, co było pod ręką. Jako że efekt końcowy okazał się zaskakująco smaczny, od razu wiedziałam, że muszę podzielić się przepisem :)



   Przygotuj:
-  1 cebulę
-  2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka Winiary (tego podobno długo gotowanego)
-  5 dużych pieczarek
-  1 marchewka
-  1 pietruszka
-  0,5 czerwonej papryki
-  kawałek selera korzeniowego
-  1 duży ziemniak
-  1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
-  sól, pieprz do smaku
-  szczypta majeranku
-  szczypta oregano
-  2-3 liście laurowe
-  kilka kulek ziela angielskiego
-  masło klarowane do smażenia (w wersji wegańskiej olej roślinny)
-  natka pietruszki do podania

   Na rozgrzanym maśle lub oleju roślinnym smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki (albo półplasterki pieczarki i smażymy razem.







   Do usmażonych pieczarek z cebulką dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaka oraz cały kawałek selera. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy razem kilka minut.







   Całość zalewamy wodą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy na niedużym ogniu z uchyloną pokrywką, aż warzywa zmiękną.






   Kiedy warzywa będą miękkie, doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym, majerankiem, oregano, pieprzem i w razie potrzeby solą.
   Odstawiamy na kilka minut, żeby nabrała smaku.
   Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.







Smacznego!!!!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz