sobota, 18 sierpnia 2018

Hummus pomidorowy



   Jak zapewne wiecie, przepadam za hummusem. Uwielbiam to aromatyczne, pachnące i smakowite smarowidło do kanapek. Jednym z moich ulubionych jest hummus pomidorowy. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii, a efekt jest grzechu wart :)
   Spróbuj, a nie pożałujesz! :)



   Przygotuj:
-  1 szklankę ciecierzycy
-  2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-  kilka połówek suszonych pomidorów z oleju
-  opcjonalnie 0,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ale to tylko dla koloru, nie trzeba koniecznie)
-  1 łyżkę pasty tahini (jeśli nie lubisz sezamowego posmaku daj mniej, ale staraj się nie pomijać)
-  1 łyżkę soku z cytryny
-  0,5 łyżeczki suszonego czosnku
-  1/4 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
-  sól
-  szczypta pieprzu

   Dzień wcześniej, wieczorem namaczamy cieciorkę w pięciu szklankach wody, wcześniej dokładnie ją płucząc pod bieżącą wodą. Dodajemy łyżeczkę (płaską) sody i mieszamy. Rano zmieniamy wodę, płuczemy jeszcze raz cieciorkę, zalewamy kolejnymi pięcioma szklankami wodą i dodajemy kolejną płaską łyżeczkę sody. Gotujemy, aż cieciorka zmięknie tak, że ziarenko pod delikatnym naciskiem będzie się rozłazić w palcach na ciapę. Wtedy odcedzamy cieciorkę, płuczemy i studzimy (jeśli są skórki to je wybieramy).
   Po ostygnięciu przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy tahini i miksujemy na gładką masę.


   Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z resztą hummusu.











   Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, suszony czosnek, kmin rzymski i opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Starannie miksujemy lub porządnie mieszamy.
   Podajemy w charakterze smarowidła do kanapek lub razem ze świeżymi warzywami.
   Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku maksymalnie 3-4 dni.






Smacznego!!!!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz