środa, 11 marca 2020

Wegańskie racuchy z jabłkami




   Wszelkiej maści placki to dość popularne i lubiane przez dzieci jak i dorosłych śniadanie. Moja córka bardzo je lubi. Ja osobiście nigdy nie byłam miłośniczką racuchów, ale odkąd zaczęłam robić takie wegańskie, zdarza mi się zjeść porcję razem z dzieckiem :) taka wersja zwyczajnie bardziej mi smakuje. Ich ogromną zaletą jest to, że można do nich dodać praktycznie każde, dowolne, owoce i one się zawsze udadzą :) pomimo tego, że nie ma w nich jajek ani krowiego mleka, rosną jak szalone, są mięciutkie i baaaardzo puszyste :)



   Przygotuj:
(około 15-20 sporych racuchów)
   Na rozczyn:
-  opakowanie suchych drożdży
-  1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (polecam owsiane lub migdałowe)
-  1 łyżeczka cukru
-  mąka
   Dodatkowo:
-  1-1,5 szklanki mąki
-  opcjonalnie cukier
-  porządna szczypta soli
-  1-1,5 jabłka (lub inne dowolne owoce)
-  1 łyżeczka cynamonu (lub trochę mniej, ja lubię cynamon więc daję go sporo)
-  cukier puder do posypania
-  olej do smażenia

   Zaczynamy od nastawienia zaczynu. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier i taką ilość mąki, by rozczyn miał konsystencję mniej więcej słodkiej śmietanki. Starannie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.





   Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, pokrojone jabłko, cynamon, szczyptę soli i ewentualnie troszkę cukru. Starannie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę ciepłego mleka roślinnego. Odstawiamy pod ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
   Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron, nakładając łyżką porcje ciasta. Po lekkim ostudzeniu posypujemy odrobinę cukrem pudrem.




Smacznego!!!!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz