wtorek, 30 października 2018

Zupa gulaszowa a'la Strogonow



   Kiedy wyjmowałam z szafki garnek na tę zupę, jeszcze miał to być Strogonow :) oczywiście, jak to u mnie, miało być jedno, wyszło co innego :) w trakcie przygotowania zmieniłam tyle rzeczy, że ze Strogonowem ma wspólne chyba tylko pieczarki i paprykę... ale efekt końcowy jest naprawdę super! Zupa ma tak niesamowity, wyrazisty, ''wędzony'' smak, który łagodzą pieczarki i śmietana, że po prostu trzeba tego spróbować :)



   Przygotuj:
(porcja na 5-6 osób)
-  0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej
-  0,5 kg pieczarek
-  3 różnokolorowe papryki
-  1 duża cebula
-  duży pęczek natki pietruszki
-  2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
-  1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
-  1 łyżeczka ostrej papryki
-  sól, pieprz do smaku
-  1 łyżka majeranku
-  3-4 liście laurowe
-  4-5 kulek ziela angielskiego
-  kilka ziarenek czarnego pieprzu
-  1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  2 łyżki śmietany 12-18%
-  1 łyżka smalcu (może być ze skwareczkami)

   W garnku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę smalcu i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę. Najlepiej by się zeszkliła, może też lekko się zrumienić.







   Następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, lekko solimy, mieszamy i smażymy, aż woda odparuje.








   Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę mięso i razem chwilę smażymy.








   W następnej kolejności dodajemy pokrojoną w paski paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalewamy to wrzątkiem w takiej ilości, by woda mniej więcej przykryła mięso i warzywa.
   Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.






   Doprawiamy koncentratem pomidorowym, dodajemy wszystkie papryki i majeranek. W kubku śmietanę rozrabiamy z chochelką wywaru z zupy i wlewamy do garnka. Starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
   Zupę podajemy gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.






Smacznego!!!!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz