Kiedy wyjmowałam z szafki garnek na tę zupę, jeszcze miał to być Strogonow :) oczywiście, jak to u mnie, miało być jedno, wyszło co innego :) w trakcie przygotowania zmieniłam tyle rzeczy, że ze Strogonowem ma wspólne chyba tylko pieczarki i paprykę... ale efekt końcowy jest naprawdę super! Zupa ma tak niesamowity, wyrazisty, ''wędzony'' smak, który łagodzą pieczarki i śmietana, że po prostu trzeba tego spróbować :)
Przygotuj:
(porcja na 5-6 osób)
- 0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej
- 0,5 kg pieczarek
- 3 różnokolorowe papryki
- 1 duża cebula
- duży pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 12-18%
- 1 łyżka smalcu (może być ze skwareczkami)
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę smalcu i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę. Najlepiej by się zeszkliła, może też lekko się zrumienić.
Następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, lekko solimy, mieszamy i smażymy, aż woda odparuje.
Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę mięso i razem chwilę smażymy.
W następnej kolejności dodajemy pokrojoną w paski paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalewamy to wrzątkiem w takiej ilości, by woda mniej więcej przykryła mięso i warzywa.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
Doprawiamy koncentratem pomidorowym, dodajemy wszystkie papryki i majeranek. W kubku śmietanę rozrabiamy z chochelką wywaru z zupy i wlewamy do garnka. Starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zupę podajemy gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz