Może się wydawać, że połączenie śledzia ze słodkim melonem jest dziwnym połączeniem. To prawda, ale jest przy tym zaskakująco smaczne :)
Przygotuj:
Łódeczki:
- kilka dużych ziemniaków o regularnym kształcie
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta kminku
- szczypta rozmarynu suszonego
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
Sałatka:
- 4 filety śledziowe a'la Matjas
- 1 spory ogórek kiszony
- 0,5 niewielkiej, białej cebuli
- 0,5 puszki groszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 melona
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- rukola
Do moździerza wrzucamy obie papryki, kminek, rozmaryn i majeranek. Dodajemy sól i pieprz do smaku, ubijamy tłuczkiem od moździerza.
Ziemniaki obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut, aż zaczną mięknąć.
Wyjmujemy z wody, studzimy i wydrążamy środki, zostawiając trochę ścianki na burty naszych łódeczek ;)
W blaszce układamy papier do pieczenia i lekko polewamy go oliwą. Ziemniaczane łódeczki obsypujemy przyprawą z moździerza i układamy na blasze.
Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia.
Kiedy łódeczki już się pieką, zabieramy się za sałatkę. Filety odsączamy i kroimy w kosteczkę. Cebulkę również kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Groszek tylko odsączamy, płuczemy i dodajemy do sałatki :))))
Wszystko dokładnie mieszamy.
Do słoiczka wlewamy olej, wodę, musztardę, sól i pieprz. Zakręcamy słoiczek i mocno nim wstrząsamy, do połączenia się zawartości w gładką emulsję. Sosem polewamy sałatkę, dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Z melona specjalną, fikuśną łyżeczką wykrawamy kulki i dodajemy do sałatki.
Na talerzyku układamy jeszcze ciepłą łódeczkę. Do zagłębienia wkładamy kilka listków rukoli, na to sałatkę.
Prosta, szybka i przepyszna przystawka gotowa :)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz