piątek, 14 kwietnia 2017

Sernik kajmakowy z makutry z płatkami migdałowymi



   Osoby lubiące serniki znajdują tu kolejną smaczną, nieskomplikowaną propozycję sernika o ciekawym smaku. Sprawdzi się na Wielkanoc: z góry wygląda trochę jak mazurek, a w środku kryje sernik :) Ja swój robiłam w... makutrze, ale mikserem też jak najbardziej można :)




   Przygotuj:
Spód:
-  200-250g herbatników
-  100-150g miękkiego masła
-  2 łyżki cukru
Masa serowa:
-  kostka masła
-  6 jajek
-  szczypta soli
-  szklanka cukru
-  1kg sera twarogowego
-  1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
-  0,5 szklanki oleju
-  1/4 szklanki mleka
Wierzch:
-  puszka masy kajmakowej
-  50g płatków migdałowych do posypania


   Herbatniki miażdżymy na mączkę (najlepiej wałkiem w woreczku) i przesypujemy do miski. Dodajemy cukier i miękkie masło. Ucieramy ze sobą.







   Powstałą kruszonkę wysypujemy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy, uciskając łyżką.








Oddzielamy żółtka od białek. Do makutry lub miski miksera wrzucamy kostkę masła i ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po jednym żółtku i każdorazowo porządnie ucieramy. Dolewamy olej, najlepiej cienką strużką i stopniowo. Masa po chwili powinna stać się jasna i puszysta.





   Dodajemy po łyżce twaróg, dokładnie ucierając. W następnej kolejności wlewamy mleko i znowu dokładnie ucieramy.








   Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę. Delikatnie łączymy z sernikiem (mój od tarcia w makutrze miał wyraźne bąbelki powietrza, był bardzo puszysty). Wylewamy na herbatnikowy spód, równamy wierzch i pieczemy przez około godzinę w 180stopniach.






   Masę kajmakową wrzucamy do wrzątku (oczywiście w puszce) na jakieś 30-40minut. Przez to będzie nam łatwiej ją rozprowadzić na cieście. Po upływie tego czasu otwieramy puszkę i rozsmarowujemy jej zawartość po wierzchu senika (może być nie do końca ostygnięty). Następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Jeśli nam się chce i lubimy, możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni.
   Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc.



   Odnośnie robienia sernika w makutrze... cóż, niezbyt lekkie, ale możliwe ;) na pewno jest bardzo porządnie utarty i na pewno może nas boleć ręka. Możliwe są (ała) pęcherze na dłoniach - ja sobie natarłam jeden,malutki pod piątym palcem ;) Powiem Wam, że chyba wreszcie zrozumiałam, dlaczego na starych obrazkach kucharki w większości wyglądają jak Pudziany...


Smacznego!!!