piątek, 28 października 2016

Zupa z kapusty pekińskiej na wywarze warzywnym



   Witam Was dzisiaj z propozycją dość nietypową, mianowicie zupą z kapusty pekińskiej :)
   Część z Was zapewne bardzo się zdziwi: ''Jak to, zupa z pekinki?? Ludu, z tego się robi surówkę...''... otóż nie tylko. Nie przeczę, pekina do surówki sprawdza się jak mało co, jednak w zupie też potrafi świetnie wypaść :)
   Dziwna zupka, którą  chcę Wam dziś przestawić, ma bardzo ciekawy smak. Lekko orzeźwiający, delikatnie pikantny ale nie za bardzo, z wyczuwalną nutką pomidorów i aromatem kapusty pekińskiej. Jest bardzo smaczna również dzięki wywarowi warzywnemu. Dodatkową zaletą tej zupy jest fakt, że mimo iż jest lekka, można się nią porządnie nasycić i rozgrzać - to ostatnie dzięki odrobinie imbiru. Poza tym nie wymaga od nas przestania w garach całego dnia, bowiem wywar warzywny możemy spokojnie przygotować wieczór wcześniej. Przekonałam Was?? ;) Czytajcie dalej...




   Przygotuj:
   WYWAR WARZYWNY:
-  mały seler korzeniowy (lub pół większego)
-  dużą pietruszkę
-  kawałek marchwi
-  2-3 ząbki czosnku
-  3 kulki ziela angielskiego
-  2 liście laurowe
-  około 1łyżeczkę soli
-  0,5 łyżeczki pieprzu
   DODATKI:
-  podwójną pierś kurczaka (jeśli ktoś woli mniej mięcha, niech bierze pojedynczą)
-  przyprawa chińska ''5 smaków''
-  1łyżeczka przyprawy garam-masala
-  0,5łyżeczki sosu hoisin
-  olej do smażenia
-  dużą kapustę pekińską (moja ważyła około 1,2kg)
-  średniej wielkości pora (użyjemy białej i zielonej części poniżej liści)
-  1-2 ostre papryczki
-  1 dużą marchew
-  1,5cm kawałek korzenia imbiru
-  100-150g makaronu udon (dokładnie to ten, który przypomina anemiczne tasiemce)
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  sól
-  świeżo zmielony, kolorowy pieprz z kolendrą (spokojnie można użyć zwykłego pieprzu i kolendry rozbitej np w moździerzu)
-  natka pietruszki do posypania


   Do garnka wrzucamy składniki wywaru warzywnego, zalewamy około 2l zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa zrobią się miękkie.
   Odławiamy warzywa, liście i ziele angielskie.






   Pora kroimy w półplasterki, a papryczkę w paski lub kostkę (jak nam się bardziej podoba ;)). Podsmażamy na odrobinie oleju, po około dwóch minutach dodajemy imbir. Smażymy razem kolejne dwie minutki. Po tym czasie dodajemy do gotującego się wywaru.


   Pierś kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy z 2-3 łyżkami oleju, doprawiamy przyprawą ''5 smaków'' (ilość wedle uznania), przyprawą garam-masala i sosem hoisin. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
   Po tym czasie smażymy na odrobince oleju, aż woda odparuje.
   Usmażone mięso dodajemy do garnka z wywarem i warzywami.




   Kapustę pekińską kroimy w małe kwadraciki (wyłączając białe części), marchewkę w słupki i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i razem gotujemy jeszcze 15-20minut, aż pokrojona w słupki marchewka zmięknie (nie może się rozgotować).





   Makaron udon przygotowujemy oddzielnie wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy.
   Gotujemy jeszcze maksymalnie 5minut. Po tym czasie w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
   Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.












Smacznego!!!!