sobota, 29 października 2016

Sałatka gyros - warstwowa



   Warstwowa sałatka gyros jest znana chyba każdemu. Nie znam osoby, która by o niej nie słyszała. U mnie w domu jest odwiecznym hitem, znika w tempie błyskawicznym i trzeba ją przygotowywać w ilości kilku salaterek :)
   Sprawdza się przy różnych okazjach, jak święta, imieniny, urodziny, odpusty czy też miłe i smaczne urozmaicenie weekendu. Nie jest to najszybsza w przygotowaniu sałatka, jednak jej końcowy smak wynagradza każdą chwilę spędzoną na jej wykonaniu. 


   Przygotuj:
-  dużą podwójną pierś kurczaka
-  1 średnią cebulę (może być cukrówka)
-  kilka dużych ogórków konserwowych
-  puszkę kukurydzy
-  keczup pikantny
-  dużą kapustę pekińską
-  przyprawę kebab-gyros
-  vegetę lub jej ekologiczny odpowiednik
-  majonez
-  olej do smażenia

   Zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso, doprawiając przyprawą kebab-gyros (ilość wedle uznania, ja dodaję jej około 2łyżeczki). Smażymy do momentu, aż woda odparuje, wtedy zdejmujemy patelnię z ognia.

   W następnej kolejności kroimy kapustę w cienkie paseczki. Przekładamy ją do miski, zasypujemy niedużą ilością vegety i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aż zmięknie. Nie ma potrzeby wygniatania kapusty pekińskiej - jest delikatna i sama nam spokojnie zmięknie po kilku minutach ;)

   Ogórki kroimy w drobną kostkę i odsączamy. Odsączamy również kukurydzę.

   Cebulkę (np cukrówkę) kroimy w drobną kostkę.

   Zaczynamy układanie sałatki w salaterkach: jako pierwszą warstwę układamy kurczaka. Posypujemy go cebulą. Na wierzch polewamy keczup (ani dużo, ani mało).

   Następnie na keczup wysypujemy warstwę ogórków (pamiętamy o tym, że wszystko sypiemy z umiarem :)). Na to sypiemy kukurydzę. Lekko wyrównujemy, delikatnie dociskając łyżką - ułatwi nam to następny krok i będzie się ładnie prezentować. Teraz wykładamy majonez, rozsmarowujemy go na grubość około 1cm. Na to wykładamy porządną warstwę kapusty pekińskiej. Odstawiamy do lodówki na minimum 2godziny.











Smacznego!!!!
P.S.: Czy Wy lubicie takie warstwowe sałatki? ;)