Pogoda ostatnio raczej nas nie rozpieszcza. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie ciągle pada i wieje. Pomimo temperatur powyżej zera, leżą resztki śniegu, stopniowo likwidowane przez padający deszcz, który tworzy coraz więcej błota...
Jestem meteoropatką i przy takiej pogodzie co i rusz boli mnie głowa i jestem podenerwowana. Jednak mam pyszną propozycję na poprawę nastroju i sposób, by przednówek był nieco łatwiejszy do zniesienia...
Przygotuj:
Kruche ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- kostka margaryny
- 5-6 żółtek
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
- 1,5-2kg jabłek
- 4 łyżki naturalnego miodu
- cynamon (ilość wedle uznania, u mnie im więcej tym lepiej)
- 1,5-2 łyżeczki imbiru
- niecałe 0,5 szklanki cukru
Pianka:
- 5-6 białek
- niepełna szklanka cukru
- szczypta soli
Zaczynamy od przygotowania warstwy jabłkowej. Jabłka obieramy, gniazda nasienne wywalamy. Na grubych oczkach tarki ścieramy je do garnka o grubym dnie. W trakcie smażenia opadną, więc nie przejmujemy się wstępną ilością. Do utartych jabłek dodajemy miód, cukier, imbir i cynamon. Smażymy to razem przez jakieś pół godziny do czterdziestu minut. Z uwagi na zawartość miodu i cukru, często mieszamy.
Lekko studzimy. Równie dobrze możemy przygotować je wieczór wcześniej.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę i siekamy razem z margaryną. Rozcieramy w palcach, aż powstanie żółta mączka. Dodajemy cukier puder i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części - większą i mniejszą. Większą częścią wykładamy spód blachy, mniejszą chowamy do woreczka i wrzucamy na pół godziny do zamrażarki.
Schłodzone jabłka wykładamy na kruche ciasto i wyrównujemy łyżką.
Białka wrzucamy do miski. Ze szczyptą soli i cukrem ubijamy je na sztywną pianę. Wykładamy na jabłka i równo rozprowadzamy po wierzchu.
Z zamrażarki wyciągamy zmrożone kruche ciasto. Ścieramy je na dużych oczkach tarki i posypujemy po pianie.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 50minut do godziny.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz