Warstwowa sałatka gyros jest znana chyba każdemu. Nie znam osoby, która by o niej nie słyszała. U mnie w domu jest odwiecznym hitem, znika w tempie błyskawicznym i trzeba ją przygotowywać w ilości kilku salaterek :)
Sprawdza się przy różnych okazjach, jak święta, imieniny, urodziny, odpusty czy też miłe i smaczne urozmaicenie weekendu. Nie jest to najszybsza w przygotowaniu sałatka, jednak jej końcowy smak wynagradza każdą chwilę spędzoną na jej wykonaniu.
Przygotuj:
- dużą podwójną pierś kurczaka
- 1 średnią cebulę (może być cukrówka)
- kilka dużych ogórków konserwowych
- puszkę kukurydzy
- keczup pikantny
- dużą kapustę pekińską
- przyprawę kebab-gyros
- vegetę lub jej ekologiczny odpowiednik
- majonez
- olej do smażenia
Zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso, doprawiając przyprawą kebab-gyros (ilość wedle uznania, ja dodaję jej około 2łyżeczki). Smażymy do momentu, aż woda odparuje, wtedy zdejmujemy patelnię z ognia.
W następnej kolejności kroimy kapustę w cienkie paseczki. Przekładamy ją do miski, zasypujemy niedużą ilością vegety i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aż zmięknie. Nie ma potrzeby wygniatania kapusty pekińskiej - jest delikatna i sama nam spokojnie zmięknie po kilku minutach ;)
Ogórki kroimy w drobną kostkę i odsączamy. Odsączamy również kukurydzę.
Cebulkę (np cukrówkę) kroimy w drobną kostkę.
Zaczynamy układanie sałatki w salaterkach: jako pierwszą warstwę układamy kurczaka. Posypujemy go cebulą. Na wierzch polewamy keczup (ani dużo, ani mało).
Następnie na keczup wysypujemy warstwę ogórków (pamiętamy o tym, że wszystko sypiemy z umiarem :)). Na to sypiemy kukurydzę. Lekko wyrównujemy, delikatnie dociskając łyżką - ułatwi nam to następny krok i będzie się ładnie prezentować. Teraz wykładamy majonez, rozsmarowujemy go na grubość około 1cm. Na to wykładamy porządną warstwę kapusty pekińskiej. Odstawiamy do lodówki na minimum 2godziny.
Smacznego!!!!
P.S.: Czy Wy lubicie takie warstwowe sałatki? ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz