czwartek, 22 września 2016

Sernik z brzoskwiniami i truskawkami


   Sernik z truskawkami i brzoskwiniami to bardzo interesujące połączenie smakowe. Takie ciasto wygląda doskonale, świetnie smakuje i błyskawicznie znika ze stołu. Nie spotkałam osoby, której by nie smakował - jeśli spotkałam, to ta osoba po prostu się nie przyznała :))



   Przygotuj:
   Kruche ciasto:
-  kostkę margaryny
-  3 szklanki jasnej mąki pszennej
-  3 żółtka
-  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1-2 łyżki śmietany
   Warstwa serowa:
-  5-6 jajek
-  1-1,5szkl cukru
-  1 łyżeczkę cukru waniliowego
-  1 szklankę mleka
-  0,5szkl mąki
-  1/3szkl oleju
-  1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
-  puszkę brzoskwiń
-  mąkę ziemniaczaną
-  1kg twarogu sernikowego (lub zwykłego, kilkakrotnie przemielonego)
   Warstwa truskawkowa:
-  0,75kg truskawek (mogą być i mrożone)
-  2 galaretki truskawkowe
-  0,5-0,75szkl cukru
-  0,5szkl wody


   Z podanych składników przygotowujemy kruche ciasto i wylepiamy nim dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.

   Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na jasną, puszystą masę.








   Do ubitych żółtek dodajemy twaróg, mleko i olej. Miksujemy.









   W następnej kolejności dodajemy mąkę i budyń. Miksujemy. W razie potrzeby zwiększamy lub zmniejszamy ilość mąki.








   Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.







   Brzoskwinie kroimy w kostkę, odsączamy i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Służy to temu, by brzoskwinie nie opadły na dno.
   Na kruche ciasto wykładamy część masy serowej, na to układamy pokrojone brzoskwinie i wykładamy resztę masy serowej. Równamy wierzch i pieczemy w 180stopniach około 1godziny.





   Przygotowujemy warstwę truskawkową. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (nie muszą być super równe, w trakcie gotowania i tak się rozlezą) i dosypujemy cukier. Podlewamy połową szklanki wody i gotujemy do momentu, aż truskawki zaczną się rozpadać.






   Wtedy dodajemy zawartość dwóch opakowań galaretki i rozpuszczamy galaretkowy proszek.








   Gotową warstwę truskawkową wylewamy na upieczone ciasto. Nie zwlekamy z tym, bo masa szybko zastyga i tworzy naprawdę solidną galaretkę.
   Odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż warstwa truskawkowa całkowicie zastygnie.
   Najlepiej smakuje następnego dnia.











Smacznego!!!!