Sernik z truskawkami i brzoskwiniami to bardzo interesujące połączenie smakowe. Takie ciasto wygląda doskonale, świetnie smakuje i błyskawicznie znika ze stołu. Nie spotkałam osoby, której by nie smakował - jeśli spotkałam, to ta osoba po prostu się nie przyznała :))
Przygotuj:
Kruche ciasto:
- kostkę margaryny
- 3 szklanki jasnej mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany
Warstwa serowa:- 5-6 jajek
- 1-1,5szkl cukru
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 1 szklankę mleka
- 0,5szkl mąki
- 1/3szkl oleju
- 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
- puszkę brzoskwiń
- mąkę ziemniaczaną
- 1kg twarogu sernikowego (lub zwykłego, kilkakrotnie przemielonego)
Warstwa truskawkowa:
- 0,75kg truskawek (mogą być i mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5-0,75szkl cukru
- 0,5szkl wody
Z podanych składników przygotowujemy kruche ciasto i wylepiamy nim dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na jasną, puszystą masę.
Do ubitych żółtek dodajemy twaróg, mleko i olej. Miksujemy.
W następnej kolejności dodajemy mąkę i budyń. Miksujemy. W razie potrzeby zwiększamy lub zmniejszamy ilość mąki.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Brzoskwinie kroimy w kostkę, odsączamy i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Służy to temu, by brzoskwinie nie opadły na dno.
Na kruche ciasto wykładamy część masy serowej, na to układamy pokrojone brzoskwinie i wykładamy resztę masy serowej. Równamy wierzch i pieczemy w 180stopniach około 1godziny.
Przygotowujemy warstwę truskawkową. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (nie muszą być super równe, w trakcie gotowania i tak się rozlezą) i dosypujemy cukier. Podlewamy połową szklanki wody i gotujemy do momentu, aż truskawki zaczną się rozpadać.
Wtedy dodajemy zawartość dwóch opakowań galaretki i rozpuszczamy galaretkowy proszek.
Gotową warstwę truskawkową wylewamy na upieczone ciasto. Nie zwlekamy z tym, bo masa szybko zastyga i tworzy naprawdę solidną galaretkę.
Odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż warstwa truskawkowa całkowicie zastygnie.
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz