środa, 13 lipca 2016

Spaghetti pełnoziarniste z tuńczykiem, sałatą i czarnymi oliwkami



   Dosyć dużo czasu już upłynęło, odkąd pojawił się ostatni przepis z serii ''Bądź fit''. Przeraziłam się, że AŻ TAK dużo...
   Mam dla Was bardzo prostą, bardzo smaczną i błyskawiczną propozycję na pyszny i zdrowy obiad. Jako naczelna fanka spaghetti i tuńczyka, przedstawiam spaghetti pełnoziarniste z tuńczykiem, sałatą i czarnymi oliwkami :) I uwaga, uwaga... to będzie pierwszy przepis bez zdjęć krok po kroku :) Uznałam bowiem, że jest to tak dziecinnie proste, że zdjęcia absolutnie nie są potrzebne. Kurczę, dziwnie tak pisać pierwszy raz bez zdjęć...




   Przygotuj:
-  paczkę spaghetti pełnoziarnistego
-  tuńczyka w puszce w sosie własnym
-  2 łyżki oleju rzepakowego
-  szczyptę ziół prowansalskich
-  sól
-  świeżo zmielony, kolorowy pieprz
-  1 pomidora (na porcję)
-  kilka czarnych oliwek
-  opcjonalnie świeżą bazylię
-  sałatę zwykłą lub lodową (na porcję około 10 liści)
-   około łyżeczki soku z cytryny

   Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu.
   Sałatę rwiemy na kawałeczki, skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego, mieszamy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy ponownie.
   Porcję ugotowanego spaghetti układamy na środku talerza. Wokół spaghetti układamy sałatę, jak na zdjęciu powyżej.
   Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozkładamy (nie całą puszkę, z umiarem :)) po spaghetti oraz sałacie. Całość posypujemy dosłownie odrobinką ziół prowansalskich.
   Na sałacie układamy pomidora pokrojonego na 6-8 części.
   Oliwki kroimy w plasterki i rozkładamy na sałacie.
   Sałatę kropimy sokiem z cytryny.
   Całość polewamy olejem rzepakowym (1 łyżka) oraz posypujemy kolorowym, zmielonym pieprzem. Jeśli nam się chce, dekorujemy listkami świeżej bazylii. Jeśli nie - nie zawracamy sobie głowy i konsumujemy od razu :)
   
   Proste jak konstrukcja cepa, a pyszne tak, że brakuje słów :)




Smacznego!!!!