Witam Was dzisiaj z propozycją dość nietypową, mianowicie zupą z kapusty pekińskiej :)
Część z Was zapewne bardzo się zdziwi: ''Jak to, zupa z pekinki?? Ludu, z tego się robi surówkę...''... otóż nie tylko. Nie przeczę, pekina do surówki sprawdza się jak mało co, jednak w zupie też potrafi świetnie wypaść :)
Dziwna zupka, którą chcę Wam dziś przestawić, ma bardzo ciekawy smak. Lekko orzeźwiający, delikatnie pikantny ale nie za bardzo, z wyczuwalną nutką pomidorów i aromatem kapusty pekińskiej. Jest bardzo smaczna również dzięki wywarowi warzywnemu. Dodatkową zaletą tej zupy jest fakt, że mimo iż jest lekka, można się nią porządnie nasycić i rozgrzać - to ostatnie dzięki odrobinie imbiru. Poza tym nie wymaga od nas przestania w garach całego dnia, bowiem wywar warzywny możemy spokojnie przygotować wieczór wcześniej. Przekonałam Was?? ;) Czytajcie dalej...
Przygotuj:
WYWAR WARZYWNY:
- mały seler korzeniowy (lub pół większego)
- dużą pietruszkę
- kawałek marchwi
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- około 1łyżeczkę soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
DODATKI:
- podwójną pierś kurczaka (jeśli ktoś woli mniej mięcha, niech bierze pojedynczą)
- przyprawa chińska ''5 smaków''
- 1łyżeczka przyprawy garam-masala
- 0,5łyżeczki sosu hoisin
- olej do smażenia
- dużą kapustę pekińską (moja ważyła około 1,2kg)
- średniej wielkości pora (użyjemy białej i zielonej części poniżej liści)
- 1-2 ostre papryczki
- 1 dużą marchew
- 1,5cm kawałek korzenia imbiru
- 100-150g makaronu udon (dokładnie to ten, który przypomina anemiczne tasiemce)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- świeżo zmielony, kolorowy pieprz z kolendrą (spokojnie można użyć zwykłego pieprzu i kolendry rozbitej np w moździerzu)
- natka pietruszki do posypania
Do garnka wrzucamy składniki wywaru warzywnego, zalewamy około 2l zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa zrobią się miękkie.
Odławiamy warzywa, liście i ziele angielskie.
Pora kroimy w półplasterki, a papryczkę w paski lub kostkę (jak nam się bardziej podoba ;)). Podsmażamy na odrobinie oleju, po około dwóch minutach dodajemy imbir. Smażymy razem kolejne dwie minutki. Po tym czasie dodajemy do gotującego się wywaru.
Pierś kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy z 2-3 łyżkami oleju, doprawiamy przyprawą ''5 smaków'' (ilość wedle uznania), przyprawą garam-masala i sosem hoisin. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie smażymy na odrobince oleju, aż woda odparuje.
Usmażone mięso dodajemy do garnka z wywarem i warzywami.
Kapustę pekińską kroimy w małe kwadraciki (wyłączając białe części), marchewkę w słupki i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i razem gotujemy jeszcze 15-20minut, aż pokrojona w słupki marchewka zmięknie (nie może się rozgotować).
Makaron udon przygotowujemy oddzielnie wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy.
Gotujemy jeszcze maksymalnie 5minut. Po tym czasie w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz