Dosyć dużo czasu już upłynęło, odkąd pojawił się ostatni przepis z serii ''Bądź fit''. Przeraziłam się, że AŻ TAK dużo...
Mam dla Was bardzo prostą, bardzo smaczną i błyskawiczną propozycję na pyszny i zdrowy obiad. Jako naczelna fanka spaghetti i tuńczyka, przedstawiam spaghetti pełnoziarniste z tuńczykiem, sałatą i czarnymi oliwkami :) I uwaga, uwaga... to będzie pierwszy przepis bez zdjęć krok po kroku :) Uznałam bowiem, że jest to tak dziecinnie proste, że zdjęcia absolutnie nie są potrzebne. Kurczę, dziwnie tak pisać pierwszy raz bez zdjęć...
Przygotuj:
- paczkę spaghetti pełnoziarnistego
- tuńczyka w puszce w sosie własnym
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczyptę ziół prowansalskich
- sól
- świeżo zmielony, kolorowy pieprz
- 1 pomidora (na porcję)
- kilka czarnych oliwek
- opcjonalnie świeżą bazylię
- sałatę zwykłą lub lodową (na porcję około 10 liści)
- około łyżeczki soku z cytryny
Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Sałatę rwiemy na kawałeczki, skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego, mieszamy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy ponownie.
Porcję ugotowanego spaghetti układamy na środku talerza. Wokół spaghetti układamy sałatę, jak na zdjęciu powyżej.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozkładamy (nie całą puszkę, z umiarem :)) po spaghetti oraz sałacie. Całość posypujemy dosłownie odrobinką ziół prowansalskich.
Na sałacie układamy pomidora pokrojonego na 6-8 części.
Oliwki kroimy w plasterki i rozkładamy na sałacie.
Sałatę kropimy sokiem z cytryny.
Całość polewamy olejem rzepakowym (1 łyżka) oraz posypujemy kolorowym, zmielonym pieprzem. Jeśli nam się chce, dekorujemy listkami świeżej bazylii. Jeśli nie - nie zawracamy sobie głowy i konsumujemy od razu :)
Proste jak konstrukcja cepa, a pyszne tak, że brakuje słów :)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz