Witajcie kocury 馃樆
Dzi艣 post cokolwiek wyj膮tkowy, bowiem zawiera on przepis na ciasto, za kt贸rym naprawd臋 bardzo t臋skni艂am, odk膮d wysz艂o 偶e nie dla mnie produkty mleczne 馃槈 co si臋 dzia艂o po zjedzeniu tradycyjnego sernika, ka偶dy niech si臋 domy艣li, pisa膰 o tym na blogu kt贸ry z za艂o偶enia ma do jedzenia zach臋ca膰 - nie b臋d臋 馃槢
Jest to m贸j pierwszymi wega艅ski sernik, kt贸ry nie tylko nadaje si臋 do zjedzenia, ale po prostu jest przepyszny 馃槏 nie smakuje kropka w kropk臋 jak prawdziwy sernik, bo - wiadomo - nie jest z sera, tylko z tofu... ale zapewniam, 偶e naprawd臋 zas艂uguje na zrobienie go i spr贸bowanie.
Stara艂am si臋 w miar臋 mo偶liwo艣ci odda膰 struktur臋 i smak i prawdziwego sernika, jest to jednak nie艂atwe zadanie. O ile struktura jest trafiona w 100%, o tyle smak to wy偶sza szko艂a jazdy.
Przygotowuj膮c ten sernik/tofurnik, zwraca艂am te偶 uwag臋 na jako艣膰 dodatk贸w, bo chcia艂am da膰 go spr贸bowa膰 dzieciom. Zosia jest du偶a, nie szkodz膮 jej produkty mleczne i 艣mia艂o mo偶e je艣膰 do woli tradycyjne serniki i nic jej nie b臋dzie. Jednak jak jest z Jankiem, tego nie wiadomo.
艢wiadomie nie w艂膮czy艂am mu do diety 偶adnych produkt贸w mlekopochodnych. Moja babcia nie mog艂a je艣膰 mleka, moja ciocia nie mo偶e, ja nie mog臋... je艣li nie mo偶e i on, to naprawd臋 jest za ma艂y na taki b贸l. Z uwagi na jego bogat膮 diet臋, fakt 偶e ch艂opak lubi kasze, warzywa, owoce, 艣wie偶e pieczywo... diet臋 ma naprawd臋 bogat膮 i 偶adne niedobory mu nie gro偶膮.
Ale dobra, pogada艂am sobie, to teraz do rzeczy.
P.S.: Czy ju偶 wspomina艂am, 偶e ten post dodaj臋 z telefonu?
Przepis:
(tortownica 22cm)
Kruche ciasto na sp贸d:
- 1szklanka i troch臋 m膮ki pszennej
- 1/3 kostki ro艣linnej margaryny
- cukier wed艂ug uznania, ja da艂am na oko mo偶e 0,5szklanki
- w razie potrzeby odrobinka zimnej wody
Warstwa "serowa":
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 2 艂y偶eczki przyprawy do sernika
- woda z puszki mleka kokosowego
- 2 kostki naturalnego tofu (rekomenduj臋 Biedronkowe)
- 1 jogurt PlantOn mango-ananas
- niepe艂na szklanka zmiksowanego mango lub pulpy z puszki
- kilka kropel aromatu 艣mietankowego
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
- 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
- 1 dodatek do sernika Sernix
- szczypta kardamonu
Warstwa mango:
- 1 puszka pulpy mango
- 3-4 艂y偶eczki agaru
Sk艂adniki na kruche ciasto zagniatamy i sch艂adzamy w lod贸wce oko艂o godzin臋. Dno tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na dnie wyklejamy ciasto. Sp贸d podpiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy mas臋:
P贸艂 szklanki kaszy jaglanej przelewamy wrz膮tkiem na sitku. Wrzucamy do 1,5 szklanki wrz膮tku i rozgotowujemy najbardziej jak si臋 da. Je艣li trzeba dodajemy jeszcze troch臋 wody. Kiedy woda odparuje, dodajemy p艂ynn膮 cz臋艣膰 z puszki z mlekiem kokosowym i gotujemy a偶 odparuje ale ostro偶nie, bo teraz mo偶e 艂apa膰 dno. Ma by膰 totalna paska. Pa膰k臋 studzimy.
Ostudzon膮 brej臋 jaglano-kokosow膮 miksujemy na g艂adko blenderem. Dodajemy po艂amane tofu, jogurt ro艣linny i miksujemy na jak najg艂adsz膮 mas臋. Dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w i miksujemy. Wylewamy na podpieczony sp贸d, r贸wnamy i pieczemy oko艂o godzin臋 w 180 stopniach. Studzimy.
Pulp臋 z mango zagotowujemy przez 2-3 minuty z agarem i wylewamy na warstw臋 serow膮. Jak przestygnie, chowamy do lod贸wki.
Kroimy i podajemy najlepiej nast臋pnego dnia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz